ΕΥΖην

Αυτός είναι ο καθημερινός... άγνωστος λιποδιαλύτης


Συχνά καταναλώνουμε τρόφιμα και ροφήματα των οποίων αγνοούμε ορισμένες σημαντικές ιδιότητες. Ειδικά όσο αφορά τη λιποδιάλυση, μάλλον όλοι θα θέλαμε να γνωρίζουμε έναν "σύμμαχο" που υπάρχει στην καθημερινότητα των περισσότερων από εμάς.

Αυτόν τον καθημερινό, πασίγνωστο, αλλά τελικά... άγνωστο λιποδιαλύτη μας παρουσιάζει ο *Άκης από τη CTfivepercent Nutrition Team.

Πρόκειται για την καφεΐνη, η οποία δρα ως διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Σε ξυπνάει, σε κάνει έτοιμο για δράση, σε βοηθάει να συγκεντρώνεσαι καλύτερα, ενώ έχει αναλγητική και λιποδιαλυτική δράση.

Ιδού κάποια από τα οφέλη της:

  1. Επιταχύνει την απώλεια λίπους: Ίσως το μεγαλύτερο όφελος από την κατανάλωση καφέ είναι οι λιποδιαλυτικές του ιδιότητες. Ο καφές (π.χ. ελληνικός ή στιγμιαίος) όταν καταναλώνεται, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που χάνουμε νερά, μπορεί να διεγείρει την καύση λίπους, ως εναλλακτική πηγή ενέργειας αντί για γλυκογόνο. Επίσης, η καφεΐνη θα αυξήσει τον μεταβολισμό σας ειδικά τώρα λόγω της ζέστης, γεγονός που θα σας κάνει να κάψετε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
     
  2. Βελτιώνει τη συγκέντρωση: Μαζί με την αύξηση της ενέργειας που βοηθούν να αντεπεξέλθετε σε προπονήσεις, ο καφές βελτιώνει και τη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της άσκησης.
     
  3. Μειώνει τον πόνο των μυών: Μπορείτε να ολοκληρώσετε περισσότερες επαναλήψεις σε υψηλότερη αντίσταση κατά τη διάρκεια της προπόνησης σας με βάρη και να έχετε περισσότερη ταχύτητα κατά τη διάρκεια των αερόβιων προπονήσεών σας. Ένας καφές μετά τη γυμναστική πιθανότατα μειώνει τον πόνο που μπορεί να νιώθουμε από την πίεση της σωματικής άσκησης. Η κατανάλωση καφεΐνης πριν την άσκηση φαίνεται να αυξάνει την απόδοση αντοχής (κατά της διάρκεια μέτριας αεροβικής άσκησης) όπως ακόμα και να έχει τονωτική επίδραση στον μεταβολισμό, στο μυοσκελετικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Άλλο ένα κοινά αναφερόμενο όφελος της κατανάλωσης καφεΐνης πριν την άσκηση (προτεινόμενη δοσολογία 200 mg) είναι μια μειωμένη επίπτωση (κόπωση) της συνολικής προσπάθειας στην προπόνηση αίσθηση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ενισχύεται η δράση της καφεΐνης αν συνδυαστεί με άλλες ουσίες.  Παραδείγματος χάριν το τζίντζερ, που ενισχύει τη σύνθεση της αδιπονεκτίνης, μιας ορμόνης που καίει το λίπος και ενεργοποιεί την απομάκρυνσή του μέσω της λέμφου.

Συμπερασματικά, η μέτρια καθημερινή κατανάλωση του καφέ (2-3 φλιτζάνια) ειδικά κατά την διάρκεια του καλοκαιριού,  μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια μείωσης του σωματικού βάρους σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και συστηματική φυσική άσκηση.

* Ο Άκης (CT fiveprcent - Nutritionteam) είναι Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης

facebook: CTfivepercent-Nutritionteam Akis
Instagram: ct_fiveper_nutritionteam_akis

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα