Χρηστικά

Αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και για τα «μπλοκάκια»


Ποιοι μισθωτοί με μπλοκάκι θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα ασφαλιστική εισφορά και ως ελεύθεροι επαγγελματίες

Αυξημένες εισφορές θα πληρώνουν φέτος οι μισθωτοί που έχουν και παράλληλη απασχόληση με μπλοκ παροχής υπηρεσιών, καθώς αυξήθηκε η ελάχιστη εισφορά των μη μισθωτών.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι οι μισθωτοί, που έχουν παράλληλη απασχόληση και με μπλοκάκι, για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, θα πληρώνουν επιπλέον εισφορά και στον ΕΦΚΑ εάν το εισόδημά τους, από μισθωτές υπηρεσίες είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο.

Ειδικότερα, οι μισθωτοί με μπλοκάκι, εξαιρούνται από την πληρωμή επιπλέον εισφορών προς τον ΕΦΚΑ,  για τα έσοδα από το «μπλοκάκι», εφόσον οι εισφορές που πληρώνουν ως μισθωτοί καλύπτουν το ποσό της εισφοράς που ισχύει για τη 2η κατηγορία για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Εφόσον η υπάρχει αρνητική διαφορά, ο υπόχρεος θα καταβάλει το ποσό που αναλογεί μέχρι να συμπληρωθεί το ποσό της ελάχιστης εισφοράς.

Φέτος, μετά τη νέα αύξηση των εισφορών λόγω του πληθωρισμού, το ποσό της εισφοράς της 2ης κατηγορίας που καταβάλουν οι αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες αυξήθηκε στο ποσό των 285,87 ευρώ, από 276,31 ευρώ που ήταν πέρυσι.

Η εισφορά των 286,87 ευρώ αντιστοιχεί σε μικτές αποδοχές μισθωτού ύψους 1.055 ευρώ και αυτό σημαίνει πως:

  • Οι μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση και με μπλοκάκι, οι οποίοι λαμβάνουν αποδοχές από τη μισθωτή εργασία ύψους τουλάχιστον 1.055 ευρώ, δεν θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετη εισφορά και ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
  • Οι μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση και με μπλοκάκι, οι οποίοι λαμβάνουν αποδοχές ως μισθωτοί κάτω από το όριο των 1.055 ευρώ, θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετη εισφορά και ως ελεύθεροι επαγγελματίες η οποία θα είναι η διαφορά, μέχρι το ελάχιστο όριο των 285,87 ευρώ.

Παράδειγμα

Μισθωτός που εργάζεται παράλληλα και με μπλοκάκι, και η εισφορά που πληρώνει ως μισθωτός είναι 240 ευρώ, τότε θα πρέπει να καταβάλει κάθε μήνα τη διαφορά από το ποσό των 285,87 ευρώ ήτοι 45,87 ευρώ.

Επίσης για τους διπλά απασχολούμενους μισθωτούς, ανάλογα με την επαγγελματική ηλικία και τους εργοδότες που απασχολείται ισχύουν τα ακόλουθα:

Για τους νέους με επαγγελματική ηλικία έως 5 χρόνια, εφόσον υπάρχει παράλληλη μισθωτή απασχόληση, η ελάχιστη εισφορά που λαμβάνεται υπόψη είναι εκείνη της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας ήτοι 238,22 ευρώ, που αναλογεί σε μικτές αποδοχές ύψους 880 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται ταυτόχρονα στον ίδιο εργοδότη και ως μισθωτοί και με μπλοκάκι δεν έχουν καμία απαλλαγή, καθώς οι εισφορές που θα πληρώνουν θα υπολογίζονται επί του συνόλου των αμοιβών και από μισθούς και από ελευθέρια επαγγέλματα.

Όσοι ασκούν παράλληλες μη μισθωτές δραστηριότητες (ελεύθερο επάγγελμα, αυτοαπασχόληση, αγροτική δραστηριότητα) θα καταβάλλουν με ελεύθερη επιλογή μόνο μία ασφαλιστική εισφορά σε μία από τις έξι κατηγορίες που θα ισχύσουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα