Χρηστικά

Αυξήθηκαν οι εισφορές για αυτοαπασχολούμενους και αγρότες (πίνακες)


Το ποσοστό μεταβολής οριστικοποιήθηκε με την έκδοση του μέσου πληθωρισμού του 2023 - Αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2024

Αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές έως 21,5 ευρώ, θα πληρώνουν αναδρομικά από τον Ιανουάριο οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, καθώς με την οριστικοποίηση του μέσου πληθωρισμού του 2023, «κλείδωσε» και η αναπροσαρμογή των εισφορών.

Σύμφωνα με τον νόμο Βρούτση (Ν.4670/2020), το πλαίσιο των εισφορών για μη μισθωτούς ασφαλισμένους, Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες για την Κύρια και Επικουρική Ασφάλιση και για την Εφάπαξ Παροχή, αναπροσαρμόζονται με βάση τον μέσο πληθωρισμό του προηγούμενου έτους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εισφορές του 2024, θα αναπροσαρμοστούν με βάση τον μέσο πληθωρισμό του 2023, ο οποίος σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκε στο 3,5%.

Για την ακρίβεια, το ποσοστό του μέσου πληθωρισμού, του έτους 2023 που θα χρησιμοποιηθεί από τον ΕΦΚΑ για την αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών του 2024 είναι το 3,4648%.

Η εφαρμογή του συγκεκριμένου ποσοστού οδηγεί σε αυξήσεις των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών από 7,98 ευρώ για την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία μέχρι και 21,50 ευρώ για την 6η ασφαλιστική κατηγορία.

Για τους αγρότες, η αύξηση των εισφορών θα κυμανθεί, σε χαμηλότερα επίπεδα ήτοι από 4,75% για την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία έως 12,88 ευρώ, για την 6η ασφαλιστική κατηγορία.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΕΦΚΑ, μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς και οι αγρότες, υποχρεούνται να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία, με βάση την οποία θα υπολογίζονται οι αυξημένες εισφορές από τον Ιανουάριο του 2024.

Όπως διευκρινίζει η απόφαση του ΕΦΚΑ:

 • Η κατάταξη σε μία από τις κατηγορίες είναι υποχρεωτική και γίνεται με ελεύθερη επιλογή μετά από υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης.
 • Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας είναι ανεξάρτητη για κάθε Κλάδο Ασφάλισης.
 • Το δικαίωμα επιλογής ασκείται από υποχρεωτικά και προαιρετικά ασφαλισμένους.
 • Η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας ανανεώνεται ετησίως.
 • Η επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας και για τη χρήση της απαιτείται η ταυτοποίηση με τους κωδικούς Taxis και του ΑΜΚΑ.

Ειδικότερα κατά την είσοδο στην υπηρεσία:

 • Ανακαλούνται τα ταυτοτικά σας στοιχεία
 • Παρέχονται οδηγίες και μηνύματα για την υποβολή της αίτησης
 • Απεικονίζονται οι ασφαλιστικές κατηγορίες που αντιστοιχούν στην ιδιότητα ασφάλισής σας
 • Παρέχεται πεδίο για δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης
 • Καταχωρείται και αποθηκεύεται η υποβολή/οριστικοποίηση της αίτησης-δήλωσης
 • Χορηγείται αριθμός συστήματος και αποδεικτικό καταχώρησης αυτής.

Υποχρεωτική η επιλογή

Η απόφαση του ΕΦΚΑ υπογραμμίζει, πως η κατάταξη σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική και θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024.

Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους.

Δηλαδή, αυτός που το 2023 ήταν στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, αν δεν υποβάλει αίτηση, θα παραμείνει σε αυτή και το 2024. Η προθεσμία για υποβολή της αίτησης είναι έως και την Τετάρτη 31/01/2024.

Σημειώνεται, πως, πάνω από το 90% των μη μισθωτών επιλέγει τη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία για την ασφάλισή του, προκειμένου να μειώσει το μηνιαίο ασφαλιστικό κόστος, κάτι που οδηγεί μεσομακροπρόθεσμα και στη λήψη χαμηλής σύνταξης.

eisfor1

eisf2

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα