Διεθνή

Αυξάνεται παγκοσμίως ο ψηφιακός πληθυσμός: Έξι στους δέκα με πρόσβαση στο Διαδίκτυο


Τα 4,8 δισεκατομμύρια το 2020 άγγιξε ο παγκόσμιος ψηφιακός πληθυσμός εμφανίζοντας σχεδόν 300 εκατομμύρια αύξηση σε έναν χρόνο σύμφωνα με τον ιστότοπο buyshares.co.uk.

Το 2010, ο αριθμός των χρηστών του διαδικτύου παγκοσμίως ήταν 1,9 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Statista και του Internet World Stats. Μέχρι το 2015 που αυξήθηκε 66% σε 3,2 δισεκατομμύρια. Από πέρυσι, ο παγκόσμιος ψηφιακός πληθυσμός ήταν 4,5 δισεκατομμύρια με αύξηση περίπου 8% σε ετήσια βάση. Με 297 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο τους τελευταίους 12 μήνες, ο αριθμός αυτός έχει πλέον φθάσει τα 4,8 δισεκατομμύρια, παρουσιάζοντας δηλαδή μια αύξηση σχεδόν 300 εκατομμυρίων σε έναν χρόνο.

Κίνα και Ινδία το ένα τρίτο

Η Ασία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό χρηστών Διαδικτύου ανά περιοχή, με 2,5 δισεκατομμύρια, αύξηση 61% τα τελευταία πέντε χρόνια. Στην πραγματικότητα, το ένα τρίτο όλων των χρηστών του Διαδικτύου προέρχεται είτε από την Κίνα (934 εκατομμύρια) είτε από την Ινδία (697 εκατομμύρια). Παρά την πρώτη και δεύτερη θέση στο σύνολο των χρηστών του Διαδικτύου, η Κίνα και η Ινδία έχουν επίσης τους μεγαλύτερους πληθυσμούς εκτός σύνδεσης.

Η Ευρώπη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή με 727,8 εκατομμύρια (αύξηση 20%). Η Βόρεια Αμερική, εν τω μεταξύ, έχει 332,9 εκατομμύρια ψηφιακούς πληθυσμούς, αύξηση 6% από το 2015. Ωστόσο, οι ΗΠΑ είναι η τρίτη συνολικά χρήστες Διαδικτύου πίσω από την Κίνα και την Ινδία, με 284 εκατομμύρια. Ο ψηφιακός πληθυσμός της Βόρειας Αμερικής έφτασε τα 332,9 εκατομμύρια φέτος, αύξηση 6% σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2015.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι η Αφρική και η Μέση Ανατολή παρουσίασαν αύξηση του αριθμού των διαδικτυακών χρηστών τα τελευταία πέντε χρόνια.Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή είναι Αφρικανική, η οποία αυξήθηκε από 313,2 εκατομμύρια ψηφιακούς χρήστες το 2015 σε περισσότερους από 556 εκατομμύρια ανά αυτήν την τελευταία έκθεση, ένα άλμα 80%. Η Μέση Ανατολή μετρά 184,8 εκατομμύρια διαδικτυακούς χρήστες από το 2020, αύξηση 59% σε πέντε χρόνια.

Οι εκτός σύνδεσης

Παρά την κατάταξή τους ως των δύο χωρών με τον μεγαλύτερο αριθμό χρηστών του διαδικτύου, η Κίνα και η Ινδία έχουν επίσης τον μεγαλύτερο πληθυσμό εκτός σύνδεσης.

● Tο 2020, η Ινδία είχε πάνω από 685 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο.
● Η Κίνα κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 582 εκατομμύρια ανθρώπους.
● Ακολουθούν το Πακιστάν, η Νιγηρία και το Μπαγκλαντές, με 142,3 εκατομμύρια, 118 εκατομμύρια και 97,4 εκατομμύρια αντίστοιχα.

Τα δεδομένα StatCounter και Statista αποκάλυψαν ότι ο μεγαλύτερος αριθμός χρηστών του διαδικτύου χρησιμοποιούσε λειτουργικά συστήματα Android της Google και Windows της Microsoft – περίπου 1,6 δισεκατομμύρια και 1,5 δισεκατομμύρια χρήστες το 2019 αντίστοιχα. Περισσότεροι από 572 εκατομμύρια χρήστες διαδικτύου επέλεξαν το λειτουργικό σύστημα iOS. Το OS X και το Linux ακολούθησαν με 268,3 εκατομμύρια και 32,8 εκατομμύρια χρήστες αντίστοιχα.

Ωστόσο το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19 προκάλεσε αύξηση στη χρήση κινητού διαδικτύου. Η έρευνα GlobalWebIndex Data, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2020, αποκάλυψε ότι το 70% των χρηστών του διαδικτύου που απάντησαν παγκοσμίως χρησιμοποιούσαν τα smartphone ή τα κινητά τηλέφωνά τους περισσότερο λόγω κορονοϊού, αν και αυτό διαφέρει σημαντικά ανά χώρα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Αυστραλία λιγότερο από το 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν τα smartphone τους περισσότερο, αλλά το ποσοστό ήταν 86% για την Κίνα και τις Φιλιππίνες.

Η Statista εκτιμά ότι ο παγκόσμιος ψηφιακός πληθυσμός θα διατηρήσει την εντυπωσιακή ανάπτυξή του τα επόμενα χρόνια. Μέχρι το 2025 ο αριθμός των χρηστών του διαδικτύου αναμένεται να φθάσει σχεδόν τα 5,6 δισεκατομμύρια.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις