Χρηστικά

Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός και 19 επιδόματα


Θα διαμορφωθεί από 820 έως 840 ευρώ, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που υποβλήθηκαν στο υπουργικό Συμβούλιο

Αύριο γνωστοποιείται το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού, το οποίο θα παρασύρει και 19 επιδόματα τα οποία θα αυξηθούν αντίστοιχα, με ωφελούμενους περίπου 1.300.000 δικαιούχους.

Αναφορικά με το ποσοστό της αύξησης, στο υπουργείο Εργασίας έχουν υποβληθεί προτάσεις για αναπροσαρμογή των κατώτατων αποδοχών από 3,5% έως και 16,4%, ενώ η επιτροπή εμπειρογνωμόνων και το ΚΕΠΕ, εισηγήθηκαν το ποσοστό της αύξησης να κυμαίνεται από 4% έως 5% ήτοι να διαμορφωθεί ο νέος κατώτατος από 810 έως 820 ευρώ.

Ωστόσο οι εισηγήσεις αυτές δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση, η οποία αποφασίζει κατά το δοκούν, και φέτος, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός, το είμαστε σε προεκλογική περίοδο λόγω των ευρωεκλογών της 9ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το αυριανό υπουργικό Συμβούλιο, θα αποφασίσει υψηλότερη αύξηση η οποία θα κυμανθεί στο 6,4% ενδεχομένως και υψηλότερα και θα διαμορφώσει τον νέο κατώτατο μισθό στο ποσό των 830 ευρώ (αύξηση κατά 50 ευρώ).

Επίσης υπάρχουν εισηγήσεις για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση κατά 60 ευρώ, ώστε να διαμορφωθεί στο ποσό των 840 ευρώ, αλλά το σενάριο αυτό εκτιμάται ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους των επιχειρηματιών, οι οποίοι θα επωμιστούν το κύριο βάρος της αναπροσαρμογής των βασικών αποδοχών.

Αυξάνονται και 19 επιδόματα

Ανεξάρτητα με το ποιο θα είναι τελικά το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού, θα επηρεάσει και θα αυξήσει μια σειρά επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα, πάνω από 1,3 εκατομμύρια δικαιούχοι.

Μεταξύ των ωφελούμενων είναι οι δικαιούχοι του γενικού επιδόματος ανεργίας, καθώς και ειδικών επιδομάτων, όπως επίσης και πολλά κοινωνικά επιδόματα, που υπολογίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό ή το κατώτατο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη. Πρόκειται για τα ακόλουθα επιδόματα:

 1. Ειδική παροχή μητρότητας: Κατώτατος μισθός.
 2. Επίδομα γονικής αδείας: Κατώτατος μισθός
 3. Βοήθημα λήξης ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματα.
 4. Βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα.
 5. Επίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα.
 6. Επίσχεσης εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα.
 7. Αφερεγγυότητας εργοδότη: Έως 3 μισθοί.
 8. Εποχικό οικοδόμων: το 70% των 37 κατ. Ημερομισθίων. 
 9. Εποχικό σμυριδεργάτων: το 70% των 50 κατ. Ημερομισθίων.
 10. Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: το 70% των 25 κατ. Ημερομισθίων
 11. Άλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών – κεραμοποιών – πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγικής ζώνης): το 70% των 35 κατ. Ημερομισθίων.
 12. Βοήθημα μη μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίας.
 13. Επίδομα εργασίας: 50% επιδόματος ανεργίας.
 14. Αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑ.Σ.: 75% κατ. ημερομισθίου
 15. Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% κατώτατου μισθού
 16. Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός.
 17. Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο.
 18. Προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50% – 90% του κατώτατου μισθού.
 19. Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις: 30 κατ. ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατ. ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα