Χρηστικά

Πάνω από τα 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός


Η ακρίβεια τρώει την αύξηση - Σε ελάχιστους εργαζόμενους δίνονται οι τριετίες ενώ παγώνουν για τους περισσότερους

Τον Απρίλιο θα καταβληθεί η νέα αύξηση στους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, το ύψος του οποίου θα υπερβεί τα 800 ευρώ.

Η κυβέρνηση επισπεύδει τη διαδικασία αναπροσαρμογής των βασικών αποδοχών, ώστε η όποια αύξηση να δοθεί εντός του Απριλίου, ένα μήνα πριν από τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, για ευνόητους λόγους.

Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου ή στις αρχές του Φεβρουαρίου η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, θα αποστείλει στους κοινωνικούς φορείς την πρόσκληση για να υποβάλουν τις απόψεις τους, για το εύρος της αύξησης που θα πρέπει να χορηγηθεί.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αύξηση να κυμανθεί μεταξύ 40 και 50 ευρώ τον μήνα στις μικτές αποδοχές, ώστε το ύψος του κατώτατου μισθού να διαμορφωθεί σε 820 με 830 ευρώ τον μήνα, από το επίπεδο των 780 ευρώ που είναι σήμερα.

Οι φορείς, όπως η ΓΣΕΕ, το ΙΟΒΕ, η Τράπεζα της Ελλάδος, η ΓΣΒΕΕ, ο ΣΕΤΕ, η ΕΣΕΕ, το ΚΕΠΕ, θα κληθούν να υποβάλουν αιτιολογημένες θέσεις, για το εύρος της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού.

Στη συνέχεια, ειδική αρχή εμπειρογνωμόνων, που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας θα συλλέξει και θα εξετάσει τις προτάσεις των φορέων και θα διαμορφώσει την πρότασή του για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Κατόπιν, η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, θα εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού, καθώς και το χρόνο εφαρμογής του, οποίος θα είναι προ των Ευρωεκλογών.

Αυτή είναι η τυπική διαδικασία. Στην πράξη, η κυβέρνηση μεθοδεύει το ποσό και το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού ανεξάρτητα από τις εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέων.

Πολλαπλάσια της αύξησης η ακρίβεια

Πάντως το ποσό της αύξησης του κατώτατου μισθού αντιστοιχεί σε ποσοστιαία αύξηση της τάξης των 5,1% ή 6,4% αναλόγως του ποσού που θα επιλεγεί (40 ή 50 ευρώ) είναι χαμηλό σε σχέση με το ύψος των ανατιμήσεων των βασικών ειδών διατροφής, τα οποία απομυζούν τους μισθούς των εργαζόμενων.

Τυχόν μεγαλύτερες  αυξήσεις, θα προκαλέσουν τις αντιδράσεις των επιχειρήσεων. Από την άλλη πλευρά, οι ίδιες οι επιχειρήσεις και ιδίως αυτές που δίνουν τις κατώτατες αποδοχές διαμαρτύρονται επειδή δεν βρίσκουν εργαζόμενους!

Και οι τριετίες;

Αντίθετα με τους αμειβόμενους με τον βασικό μισθό, οι τριετίες θα παραμείνουν παγωμένες πλην ελαχίστως εξαιρέσεων «παλαιών» εργαζομένων, καθώς η αναπροσαρμογή των βασικών μισθών δεν παρασύρει τα επόμενα κλιμάκια.

Οι τριετίες, ξεπαγώνουν από την 1η Ιανουαρίου 2024, αλλά σταδιακά και μόνο για τους «παλαιούς» εργαζόμενους, οι οποίοι παρόλα αυτά, χάνουν και περίπου 11 χρόνια προϋπηρεσίας.

Ο θεσμός των τριετιών «πάγωσε» στις 13 Φεβρουαρίου 2012 στο πλαίσιο του β’ Μνημονίου από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από 10%. Το «πάγωμα» αφορούσε όσους εργαζόμενους συμπλήρωναν μια, δύο ή και τρείς τριετίες προϋπηρεσίας από το 2012, καθώς και όσους θα συμπλήρωναν τριετίες από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά.

Πάντως όσοι είχαν συμπληρώσει τη απαραίτητη προϋπηρεσία έως τον Φεβρουάριο του 2012 διατηρούσαν το επίδομα της προσαύξησης του μισθού κατά 10%.

Με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε το 2023, σχετικά με την αναβίωση των τριετιών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ισχύει η βασική αρχή ότι ο υπολογισμός των τριετιών που οδηγεί σε αύξηση των μισθών κατά 10% κάθε τρία χρόνια, θα αρχίσει να μετράει ξανά από την 1η/1/2024 για όλους.

Πώς εφαρμόζονται

Οι «παλαιοί» εργαζόμενοι που ξεκίνησαν να εργάζονται πριν την 13η Φεβρουαρίου 2012, διατηρούν το δικαίωμα της τριετίας για το χρόνο που είχαν εργαστεί προ της ημερομηνίας αυτής και θα μπορούν να συμπληρώσουν τον απαραίτητο χρόνο από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εργαζόμενος ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2012 είχε συμπληρώσει 1 χρόνο προϋπηρεσίας, για να λάβει τριετία, θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για δύο χρόνια, μετά την 1η/1/2024. Δηλαδή θα συμπληρώσει τριετία το 2025 και θα τη λάβει το 2026.

Αν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012, είχε συμπληρώσει δυόμισι χρόνια προϋπηρεσίας, θα συμπληρώσει τριετία τον Ιούνιο του 2024 οπότε και θα λάβει την αύξηση του 10%.

Όμως, ο χρόνος που μεσολάβησε από τον Φεβρουάριο του 2012 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2023 δεν μετράει για κανέναν εργαζόμενο για το χτίσιμο τριετιών.

Στο πλαίσιο αυτό, για να πάρει την αύξηση του 10% λόγω τριετιών, θα πρέπει από το 2012 ή νωρίτερα που προσλήφθηκε και για 11 ή περισσότερα χρόνια να αμείβεται μόνο με τον βασικό μισθό!

Μόνο όσοι εργάζονται τουλάχιστον από το 2011, αλλά και αμείβονται για 11 χρόνια με τον βασικό μισθό θα λάβουν αύξηση το 2024, εφόσον μέσα στο τρέχον έτος συμπληρώσουν την τριετία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα