Χρηστικά

Ακρίβεια χωρίς αιτία - Μειώνονται οι τιμές εισαγωγής, αυξάνονται οι λιανικές στα ράφια!


Την ώρα που οι τιμές των εισαγόμενων πρώτων υλών των ειδών διατροφής καθώς και οι τιμές των τροφίμων μειώνονται,  η ακρίβεια στα ελληνικά ράφια διατηρείται και αυξάνεται.

Αποδεικνύεται έτσι, ότι τα μέτρα που έχει λάβει έως τώρα το υπουργείο Ανάπτυξης είναι αναποτελεσματικά, καθώς δεν έχουν καταφέρει να αναχαιτίσουν τις αυξήσεις των τιμών των βασικών ειδών διατροφής, με αποτέλεσμα να πιέζονται ασφυκτικά οι προϋπολογισμοί εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής οι χονδρικές τιμές των εισαγόμενων τροφίμων και πρώτων υλών για την παρασκευή ειδών διατροφής, τον Ιανουάριο μειώθηκαν κατά 1% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023.

Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός έτρεχε με ρυθμό 2,9% τον Φεβρουάριο ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων διαμορφώθηκε στο 6,7%, σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών τον Ιανουάριο του 2024, παρουσίασαν μείωση κατά 6,4%, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2023 - Ιανουαρίου 2024, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2022 - Ιανουαρίου 2023, παρουσίασε μείωση 12,8% έναντι αύξησης 24,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, Δεκέμβριο 2023, ο δείκτης τιμών των εισαγόμενων αγαθών παρουσίασε αύξηση 1,7% έναντι μείωσης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2023 με το 2022.

Ωστόσο από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι οι τιμές των ειδών διατροφής μειώθηκαν κατά 1% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023 και 0,2% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022.

Σημειώνεται πως οι μεταβολές των χονδρικών τιμών των εισαγόμενων ειδών, εμφανίζονται στις λιανικές τιμές στα ράφια μετά από καθυστέρηση και τις επηρεάζουν ανάλογα, ανοδικά ή καθοδικά.

Ωστόσο αυτό δεν ισχύει στην ελληνική αγορά. Οι τιμές των εισαγόμενων ειδών διατροφής παρουσιάζουν μείωση ή σταθερότητα τουλάχιστον το τελευταίο τετράμηνο, περίοδος κατά την οποία οι τιμές στο ελληνικό ράφι, εξακολουθούν να αυξάνονται, όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Τσίμπησαν ξανά οι τιμές των αγροτικών προϊόντων

Επίσης οι τιμές παραγωγού εγχώριων αγροτικών προϊόντων, τον Ιανουάριο αύξηση  παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 21%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης του Ιανουαρίου 2023, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2022, είχε παρουσιάσει αύξηση 20,3%.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση κατά 40,0% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή των ομάδων ελαιόλαδο και φρούτα, και την αύξηση κατά 2,3% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής.

Ακόμη, οι τιμές παραγωγού των αγροτικών αγαθών τον μήνα Ιανουάριο 2024, σε σύγκριση με τον δείκτη του Δεκεμβρίου 2023, αυξήθηκαν κατά 11,4%.

Ο μέσος σταθμικός Δείκτης Εκροών του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2023 - Ιανουαρίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2022 - Ιανουαρίου 2023, παρουσίασε αύξηση 15,1%.

Το κόστος παραγωγής

Αναφορικά με το κόστος παραγωγής των αγροτών, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία του μηνός Ιανουαρίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2023, παρουσίασε μείωση 2,1% έναντι αύξησης 12,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Ιανουαρίου 2023 με τον Ιανουάριο 2022.

Η μείωση αυτή οφείλεται στην μείωση κατά 3,1% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας ζωοτροφές και στην αύξηση κατά 3,6% του δείκτη τιμών του σχηματισμού παγίου κεφαλαίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα