Τράπεζες

Attica Bank: Με βήμα ταχύ σε ΑΜΚ, πώληση κόκκινων δανείων και αποκρατικοποίηση


 Σε τρία μέτωπα κινείται η διοίκηση της Attica Bank, επιδιώκοντας να ολοκληρώσει γρήγορα την υλοποίηση του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης, εξυγίανσης και μείωσης μείωσης των κόκκινων δανείων, που θα συνδυαστεί με αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης και “αποκρατικοποίηση” της τράπεζας.

Πρώτο βήμα η οριστικοποίηση της συμφωνίας για συμμετοχή της Thrivest  των Καϋμενάκη-Μπάκου-Εξάρχου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, για την οποία η ΤτΕ έχει ζητήσει να ολοκληρωθεί πριν από τον Απρίλιο. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί  το due diligence και  να συμφωνηθεί πώς θα συμμετάσχει η Thrivest στην ΑΜΚ – αν θα αγοράσει μετοχές από το ΤΜΕΔΕ και εν συνεχεία θα μπει στην αύξηση, ή αν θα πάρει αδιάθετες μετοχές από δικαιώματα που δεν θα ασκήσει το ΤΧΣ.

Το θέμα αυτό θα συζητηθεί παράλληλα με τους δύο τωρινούς βασικούς μετόχους (ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ). Πριν όμως ξεκινήσει η ΑΜΚ πρέπει να έχει καθοριστεί το ποσό του αναβαλλόμενου φόρου που θα εισφέρει το Δημόσιο παίρνοντας warrants – τα οποία εν συνεχεία θα πουληθούν στην  Thrivest για να μετατραπούν σε μετοχές.

Αλλαγή πλάνου για NPEs

Παράλληλα θα “τρέχουν” οι διαδικασίες για την προετοιμασία πώλησης χαρτοφυλακίων τιτλοποιημένων κόκκινων δανείων.  Η διοίκηση της Attca Bank επιδιώκει να έχει ολοκληρώσει την συμφωνία πώλησης του χαρτοφυλακίου Astir Ι πριν ξεκινήσει η ΑΜΚ, ώστω να δοθεί “μήνυμα” στην αγορά ότι προχωρά σε υλοποίηση του σχεδίου μείωση των μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων.

Η τιτλοποίηση αυτή, περιλαμβάνει απαιτήσεις 320 εκατ ευρώ από επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις. Η ύπαρξη εξασφαλίσεων είναι αυτή που  προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών και ανεβάζει το προσδοκώμενο τίμημα.

Ιδιαίτερα σημαντικό για την τράπεζα είναι το ότι τροποποιήθηκε το αρχικό πλάνο πλάνο μείωσης των NPEs, το οποίο είχε αποτελέσει το βασικό "αγκάθι" στις διαπραγματεύσεις  για συμμετοχή της Ellington στην ΑΜΚ

Αντί του μηδενισμού που ζητούσε το αμερικανικό fund, το τροποποιημένο πλάνο προβλέπει σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από 10% (στα επίπεδα των άλλων ελληνικών τραπεζών).

Την περασμένη Δευτέρα υπεβλήθη στην Τράπεζα της Ελλάδος το επικαιροποιημένο Επιχειρηματικό Πλάνο της Attca Bank  για την περίοδο 2022-2025, με ενσωματωμένο το Πλάνο Ενεργειών Ενίσχυσης Εποπτικών Κεφαλαίων (Capital Plan) καθώς και την προτεινόμενη Στρατηγική Μείωσης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE Strategy).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα