Κοινωνική Ευθύνη

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Ουσιαστική συμβολή στην απασχόληση, το ΑΕΠ, αλλά και τον πρωτογενή τομέα


Πέραν από τα οικονομικά μεγέθη μιας εταιρείας, ιδιαίτερης σημασίας είναι η συνολική συνεισφορά της στην κοινωνία, την οικονομία και, φυσικά, στην απασχόληση. Σε αυτή της τη συνεισφορά αναφέρθηκε σε πρόσφατη εκδήλωση η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της Μελέτης των Κοινωνικών και Οικονομικών Επιδράσεων των Δραστηριοτήτων της για το 2017, που εκπονήθηκε από την ΕΥ Ελλάδος.

Συνοπτικά:

  • €620 εκατ. είναι η συνολική προστιθέμενη αξία των δραστηριοτήτων της εταιρείας, η οποία αντιστοιχεί στο 0,35% του ΑΕΠ της χώρας 
  • για κάθε €1 προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, προστίθενται €6,56 στην ευρύτερη οικονομία, γεγονός που αποδεικνύει τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που έχει η δραστηριότητα της εταιρείας
  • €562 εκατ. είναι η συνολική συνεισφορά στα φορολογικά έσοδα του κράτους, η οποία αντιστοιχεί στο 0,75% των φορολογικών εσόδων της χώρας
  • 20.995 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης υποστηρίζονται άμεσα και έμμεσα από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, που αντιστοιχούν στο 0,57% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας
  • 798 θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα υποστηρίζονται από το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού που ξεκίνησε το 2008 στη χώρα μας, με αποτέλεσμα η εταιρεία να παράγει σήμερα 16 μπίρες από ελληνικό κριθάρι.

Περαιτέρω, η εγχώρια παραγωγή μηλίτη, που θα ξεκινήσει το 2019 με την επένδυση που ήδη πραγματοποιείται από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει πάνω από €2 εκατ. επιπλέον προστιθέμενη αξία και 65 νέες θέσεις εργασίας (άμεσες και έμμεσες).

Αθηναϊκή Ζυθοποιία, συνεισφορά

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας μπίρας στην Ελλάδα, με ενεργή παρουσία στη χώρα εδώ και 55 χρόνια. Παράγει στην Ελλάδα τις μπίρες Amstel, Heineken, ΑΛΦΑ, Fischer, ΒΙΟΣ 5, ΜΑΜΟΣ και Buckler από 100% ελληνικό κριθάρι, καθώς και το φυσικό μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ. Παράλληλα, εισάγει γνωστές μάρκες μπίρας μεταξύ των οποίων οι Affligem, Sol, Mc Farland, Erdinger, Murphy’s, Duvel, Chimay. Διαθέτει 3 μονάδες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και 2 ιδιόκτητα βυνοποιεία σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα καθώς και μια μονάδα εμφιάλωσης του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΙΟΛΗ στη Λαμία. 

Amstel, ελληνικό κριθάρι

Με τη βοήθεια ενός εκτεταμένου δικτύου διανομής και πώλησης παράγει και διανέμει τα προϊόντα της σε 19 χώρες και στις 5 ηπείρους. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Αλέξανδρος Δανιηλίδης, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα ανοίξει τα «φτερά» της μέσα στο 2019 και για την αγορά των ΗΠΑ, με όχημα την μπίρα ΑΛΦΑ. Εκεί, σε πρώτη φάση, θα «μπει» σε καταστήματα εστίασης με ελληνικό χαρακτήρα, προσφέροντας στους ομογενείς μία μπίρα με γεύση Ελλάδας, αλλά και θα προβάλει στο καταναλωτικό κοινό των ΗΠΑ την ανταγωνιστική ποιότητα των ελληνικών προϊόντων.

Παράλληλα, όμως, με την επιχειρηματική της ανάπτυξη, η εταιρεία έχει επενδύσει στον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας, στην υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής, την ενημέρωση των καταναλωτών για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ και την κοινωνική προσφορά, πάντα με την έμπρακτη συμβολή των εργαζομένων της, με διαφάνεια και λογοδοσία. Μάλιστα, είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που έχει κατακτήσει την ανώτατη Διαμαντένια διάκριση του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης (CR Index) καθώς και πολυάριθμες βραβεύσεις σε θέματα υπεύθυνης επιχειρηματικότητας. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει βραβευτεί επανειλημμένα για το εργασιακό της περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης