Επιχειρήσεις

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: 55 χρόνια ενεργό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας


Μία από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις της χώρας μας γιορτάζει φέτος τα 55 της χρόνια. Ο λόγος για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας μπίρας στη χώρα μας. Η εταιρεία εδώ και 55 χρόνια παράγει αξία για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία, με υπευθυνότητα προς το περιβάλλον, τους εργαζομένους, τους συνεργάτες της και τους καταναλωτές, προσφέροντας ταυτόχρονα απόλαυση.

Η ιστορία και η εξέλιξη της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας είναι μεγάλη, αποτελώντας ένα θετικό παράδειγμα επιχειρηματικότητας που αξίζει να γνωρίσει κάποιος, έστω και επιγραμματικά:

  • Το 1963 ιδρύεται η εταιρία στην Αθήνα από μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών, που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ξεκινήσουν την παραγωγή της μπίρας Amstel στην Ελλάδα.
  • Το 1965 ξεκινάει η παραγωγή στο πρώτο ζυθοποιείο της Αθήνας 
  • Το 1975 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία εγκαινιάζει νέο ζυθοποιείο στη Θεσσαλονίκη 
  • Το 1982 ολοκληρώνεται η αλλαγή της μετοχικής της σύνθεσης 
  • Το 1985 εγκαινιάζει νέο ζυθοποιείο στην Πάτρα
  • Το 2004 Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι Μέγας Χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004»
  • Το 2008 ξεκινάει το πρώτο και μεγαλύτερο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού μέσω του οποίου προμηθεύεται ελληνικό κριθάρι για την κάλυψη του 100% των αναγκών της. Οι ελληνικές πρώτες ύλες σε συνδυασμό με τα σύγχρονα ζυθοποιεία και με τα δύο ιδιόκτητα βυνοποιεία σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη, δημιουργούν μια πλήρως καθετοποιημένη ελληνική διαδρομή για τα προϊόντα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.
  • Το 2015 εγκαινιάζεται ο χώρος δημιουργικής Ζυθοποιίας «Αθηνέο». Ένας χώρος αφιερωμένος στον κόσμο της μπύρας, με στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την κουλτούρα της μπύρας στην Ελλάδα.

Επενδύσεις που παράγουν αξία

Το διάστημα 2010 – 2016, μεσούσης της κρίσης, η εταιρεία πραγματοποίησε επενδύσεις 120 εκατ. ευρώ, ενώ για το διάστημα 2017 – 2019 έχει επενδυτικό πλάνο 61 εκατ. ευρώ.  Αξίζει να σημειωθεί, παράλληλα, ότι οι οικονομικές δραστηριότητες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας αντιστοιχούν στο 0,7% του ελληνικού ΑΕΠ.

Έχοντας την ίδια στιγμή ως βασικό μέλημα να παράγει αξία για την ελληνική κοινωνία, επί σειρά ετών επενδύει στην υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής, στη διαμόρφωση ενός ασφαλούς και δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος και στην ενημέρωση των καταναλωτών για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ.

Σήμερα, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία απασχολεί 900 εργαζόμενους, διαθέτοντας 3 μονάδες σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα όπου παράγει τις μπίρες Amstel, Heineken, Heineken LIGHT, Amstel Pils, Amstel Dark, Amstel Radler Lemon, Amstel Radler Ginger & Lime, Amstel Free, ΑΛΦΑ, AΛΦΑ Weiss, ΑΛΦΑ Strong, ΑΛΦΑ Χωρίς, Fischer, ΒΙΟΣ 5, ΜΑΜΟΣ, καθώς και μια μονάδα εμφιάλωσης νερού στη Λαμία όπου εμφιαλώνεται το φυσικό μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ. Παράλληλα, η εταιρία εισάγει και διανέμει γνωστές μάρκες μπίρας όπως SOL, McFarland, Erdinger, Affligem, Murphy’s, Duvel κ.α. 

Στο πλαίσιο της δραστηριότητάς της, συνεργάζεται σήμερα με 2.500 αγρότες, 108.000 καταστήματα και 4.300 προμηθευτές στην Ελλάδα.

Παράλληλα, με εμπειρία 40 και πλέον ετών αναπτύσσει την εξαγωγική της δραστηριότητα στις διεθνείς αγορές, αποτελώντας τη μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρία στον κλάδο της μπίρας.

Δείτε το επετειακό video που εξιστορεί τα 55 χρόνια της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Διαβάστε επίσης