Αγορές

Ασταθείς ισορροπίες στο χρηματιστήριο


Προβληματισμό για τη δυναμική και την περαιτέρω πορεία του ΧΑ προκαλεί η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, που ξεκίνησε με σημαντικά κέρδη και κατέληξε σε αγωνιώδη προσπάθεια για τη διατήρηση θετικού προσήμου. Στα χαμηλά ημέρας τερμάτισαν όλοι οι δείκτες. Υποτονική συναλλακτική κίνηση και χαμηλός τζίρος υποδηλώνουν ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής, απρόθυμα να επωμισθούν βραχυχρόνιο ρίσκο.

Τα επιμέρους στοιχεία συνηγορούν στην εκτίμηση ότι η αγορά βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα  όσον αφορά την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί. Αναλυτές επισημαίνουν ότι αποχρών λόγος για μια σημαντική ανοδική κίνηση δεν υπάρχει. Απουσιάζουν οι καταλύτες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κλίμα και αισιοδοξία, ή να περιορίσουν το βραχυχρόνιο ρίσκο. Επικρατέστερο σενάριο η συνέχιση της συσσώρευσης μεταξύ 763-785 μονάδων.

Βασικοί καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι επιχειρηματικές ειδήσεις, που συντηρούν ή αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον για συγκεκριμένες μετοχές.

Τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας συνεχίζουν να πλήττουν πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις είναι πλέον εμφανείς, ενώ σχεδόν σίγουρη θεωρείται τώρα η παράταση του lockdown για μία ή δύο εβδομάδες.

Ευμετάβλητο σκηνικό και στις διεθνείς αγορές, οι οποίες ταλανταντεύονται κοντά σε ιστορικά υψηλά, με ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγάλης διόρθωσης, σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας. Κατά 0,40% ενισχύεται σήμερα ο DAX, οριακές μεταβολές της τάξεως του 0,5% σημειώνουν αυτή την ώρα o CAC40 και ο FTSE100. Στη Wall Street o Dow Jones γύρισε οριακά σε θετικό έδαφος, ενώ ο Nasdaq  χάνει 0,50%.

Αρνητική η επίδραση από τις αγορές ομολόγων, όπου ασκούνται πιέσεις και η τάση των αποδόσεων είναι ανοδική.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης. Στη συνέχεια πήραν καθοδική κατεύθυνση και διολισθαίνοντας χωρίς αντίδραση τερμάτισαν στα χαμηλά ημέρας. και το τελευταίο ημίωρο έχουν σταθεροποιηθεί στα υψηλά ημέρας. Ο τζίρος είναι χαμηλός - μόλις 11 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες συναλλαγών.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +1,63% στις 786,14 μονάδες και έκλεισε στις 774,80 με οριακά κέρδη 0,17%. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η  περιοχή των 785 μονάδων παραμένει ισχυρή βραχυχρόνια αντίσταση, ενώ οι 775 αποτελούν ασθενή στήριξη. Εκτιμούν ότι  στην περιοχή αυτή μπορεί να συνεχισθεί η συσσώρευση, ώσπου η αγορά να αποκτήσει σαφή κατεύθυνση.
Κατά 0,18% ενισχύθηκε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τερματίζοντας στις 1.839,88 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +2,11%, Στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης σημείωσε χαμηλό -0,37%. Εκλεισε με οριακή αρνητική μεταβολή -0,05%. Μειτή εικόνα στο ταμπλό του κλάδου. Με θετικό πρόσημο Πειραιώς  και Eurobank +1,5%. Αμετάβλητη η Attica, Alpha -1,6%, Τρ. Ελλάδος -1,2%, Εθνική -0,8%.

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν τις πρώτες ώρες όλα τα εμποροβιομηχανικά blue chips. Η εικόνα άλλαξε σταδιακά επί τα χείρω. Η"φιλολογία" για αναμενόμενο τουριστικό κύμα μετά τον Απρίλιο και η επικείμενη ΑΜΚ βοήθησαν την Aegean να "απογειωθεί" στο +14,7%! Ακολούθησαν ΟΠΑΠ ++1,9%, Βιοχάλκο και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,7%, ΕΧΑΕ +1,4%,  Σαράντης και Φουρλής +0,3%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν ΔΕΗ -2%, Ελλάκτωρ -0,9%,  Jumbo -0,8%, ΑΔΜΗΕ -0,6%, Τιτάν -0,4%.

Στα mid caps Πλαστικά Θράκης +3,3%, Ολυμπιακή Τεχνική +2,5%, Ιντρακάτ +1,9%, Κρι-Κρι +1,7%. Στον αντίποδα Profile -1,6%, Intercontinental -0,8%, MIG-0,6%, ΕΥΑΘ -0,5%

.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα