Αγορές

Ασανσέρ οι τραπεζικές μετοχές, ανακάμπτει το πετρέλαιο


Ρευστό σκηνικό και ευμετάβλητες ισορροπίες διαμορφώνονται στις διεθνείς αγορές, με βασικούς καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας και τα στοιχεία που ενισχύουν την εκτίμηση ότι οι μεγαλύτερες οικονομίας του πλανήτη μπαίνουν σε ύφεση, ενώ η “ατμομηχανή” της παγκόσμιας ανάπτυξης – η κινεζική - “κατεβάζει ταχύτητα”.

Κόντρα σ' αυτές τις εκτιμήσεις και τα αποθαρρυντικά στοιχεία, οι τιμές του αργού πετρελαίου ανακάμπτουν και το brent κινείται σήμερα στο +5,6% (31,4 δολάρια το βαρέλι), καταγράφοντας σωρευτική άνοδο της τάξεως του 50%(!) από τα χαμηλά των 20,7 δολαρίων που είχε καταγράψει αυτή την εβδομάδα.

Μικρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου ο DAX χάνει περίπου  0,4% αυτή την ώρα, ενώ ο FT100 του Λονδίνου υποχωρεί κατά 1%

Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά την πρώτη ώρα, καθώς ενισχύονταν οι τραπεζικές μετοχές, που υποχώρησαν χθες φρενάροντας την ανοδική κίνηση του ΓΔ. Είναι όμως εμφανές ότι η αγορά δεν έχει αποκτήσει δυναμική. Η εικόνα αλλάζει σταδιακά, οι δείκτες διολισθαίνουν και τα κέρδη εξανεμίζονται.

Επιφυλακτικοί οι αναλυτές, αποφεύγουν να διακινδυνεύσουν προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία της αγοράς σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. Ολοι πάντως συμφωνούν ότι βασική παράμετρος θα είναι το κλίμα που  διαμορφώνεται διεθνώς.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά +1,12% στις 547,5 μονάδες. Τώρα βρίσκεται στις 543,5 με κέρδη  0,35%,
Ανοδο 0,30% σημειώνει ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.319 μονάδες.

Σε μεγάλο εύρος διακύμανσης κινείται και σήμερα ο τραπεζικός δείκτης, που βυθίστηκε αρχικά στο -1,80%, εκτινάχθηκε εν συνεχεία στο +3% και ξαναπήγε πρόσκαιρα στο κόκκινο μέχρι -1,25%. Τώρα έχει ανακάμψει,  σημειώνοντας άνοδο 0,70%.

Στο τραπεζικό ταμπλό προηγείται η Εθνική με +2,4%. Attica Bank +2%, Τρ. Ελλάδος κερδίζουν 1,3%, Πειραιώς +0,8%. Οριακές απώλειες 0,2% καταγράφουν η Alpha (+1%) και η Eurobank.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν: Aegean +5%, Βιοχάλκο +3,8%,  ΟΠΑΠ και Φουρλής +1,8%,  Coca-Cola +1,5%,  ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και Motor Oil +1,3%.

Στο κόκκινο μόνο τρεις μετοχές: ΟΤΕ -3,3%, Σαράντης και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,2%,

Διαβάστε επίσης