Αγορές

Ισορροπίες τρόμου στα χρηματιστήρια, “υποφέρουν” οι τράπεζες στο ΧΑ


 Σε αναζήτηση κατεύθυνσης και νέων ισορροπιών βρίσκονται οι αγορές, εν μέσω ανησυχιών για την εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία.

Μετά τη χθεσινή “βουτιά” ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται σταθεροποιητικά με μικρές διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων, οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν θεαματικά (+9,5%) από τα χαμηλά 20ετίας, ενώ τα  ομόλογα  της ευρωζώνης πιέζονται  και οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν – με εξαίρεση τα ελληνικά.

Ελπίδες ανοδικής αντίδρασης στα χρηματιστήρια τις επόμενες ώρες δημιουργεί η κίνηση των futures στη Wall Street, που  προμηνύουν άνοιγμα με κέρδη της τάξεως του 1,5%.

 Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ όλοι οι δείκτες κινούνται σε θετικό έδαφος, αλλά οι έντονες διακυμάνσεις τους υποδηλώνουν αβεβαιότητα και υφέρπουσες ανησυχίες για την περαιτέρω πορεία της αγοράς.

Οι τραπεζικές μετοχές που υπέστησαν χθες μεγάλες απώλειες, χάνουν και σήμερα έδαφος, αν και ξεκίνησαν με αξιόλογα κέρδη.
 Η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο τζίρος περιορισμένος – μόλις 26 εκατ. ευρώ σε σχεδόν τέσσερις ώρες συνεδρίασης. Είναι μιά 'ενδειξη ότι τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή, επιλέγοντας στάση αναμονής.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά +2,07% στις 547,57 μονάδες και συνέχισε  καθοδικά, διολισθαίνοντας με διακυμάνσειςυποχώρησε κατά 3,91%, τερματίζοντας στις 536,45 μονάδες. Αυτή την ώρα βρίσκεται στις 541,3 μονάδες, με κέρδη 0,90%.
Ανοδο 1% σημειώνει ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.314 μονάδες.

Σε μεγάλο εύρος διακύμανσης έχει κινηθεί ο τραπεζικός δείκτης, σημειώνοντας +4,22% στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών και βυθιζόμενος στη συνέχεια στο -3,65%. Αυτή την ώρα  χάνει 2%. Από τις μετοχές του κλάδου θετικό πρόσημο διατηρεί μόνον η Τρ. Ελλάδος (+1%). Εθνική -4%, Πειραιώς -3,3%, , Eurobank -2,2%, Alpha -1%,  Attica Bank -0,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  προηγούνται: Jumbo +5,2%, ΟΤΕ +4,3%, Ελλάκτωρ +3,6%, Motor Oil και Aegean +3,2%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2,8%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +2,5%, ΑΔΜΗΕ +2,2%, ΔΕΗ +1,4%.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΕΧΑΕ -2,7%, Τιτάν -1,8, Φουρλής -1,5%, Lamda -0,9%

Διαβάστε επίσης