Αγορές

Wall Street: Ανάκαμψη με τους επενδυτές να προσδοκούν μια πιθανή συμφωνία για το πετρέλαιο


Μετά από δύο αρνητικές συνεδριάσεις, ανάσα στη σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street καθώς οι επενδυτές φάνηκαν να αναπτερώνονται από το tweet του Τραμπ για το «μαύρο χρυσό», περιμένοντας μια συμφωνία γύρω από πετρελαϊκές δυνάμεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπδήλωσε ότι μπορούν να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν γύρω από το πετρέλαιο ώστε να μην οδηγηθούμε σε ένα πόλεμο τιμών. Ο πλανητάρχης έκανε λόγο για επικείμενη συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας, για περικοπή της τάξης των 10 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, στην παραγωγή πετρελαίου.

Την ίδια ώρα η αμρικανική οικονομία δείχνει να βάλλεται από τη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας με νέο ρεκόρ στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας. Ειδικότερα, στα 6,5 εκατομμύρια έφτασαν οι νέες αιτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες την τελευταία εβδομάδα από 3,8 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές. Την περασμένη εβδομάδα είχε σημειωθεί και πάλι ρεκόρ στις νέες αιτήσεις, στα 3,28 εκατομμύρια.

Επιπλέον, η Fitch ανακοίνωσε ότι το βασικό της σενάριο για το 2020 προβλέπει βαθιά ύφεση για την παγκόσμια οικονομία. Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει, πλέον, ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,9% τη φετινή χρονιά. Για τις ΗΠΑ βλέπει ύφεση 3,3%.

Παράλληλα, αναλυτές της Bank of America προοιδοποίησαν ότι η επιβράδυνση που θα καταγράψει η αμερικανική οικονομία εξαιτίας του κορωνοϊού δεν θα έχει προηγούμενο. «Η επερχόμενη ύφεση φαίνεται να είναι βαθύτερη και πιο παρατεταμένη από ότι πιστεύαμε πριν από μόλις 14 ημέρες» αναφέρεται σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 2 Απριλίου. Η BofA αναμένει τρία διαδοχικά τρίμηνα ύφεσης στις ΗΠΑ, με «την αμερικανική οικονομία να συρρικνώνεται 7% το πρώτο τρίμηνο, 30% το δεύτερο τρίμηνο και 1% το τρίτο τρίμηνο». Επίσης εκτιμά ότι θα χαθούν 16 με 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει την ανεργία στο 15,6%.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 2,23% ή 470 μονάδες στις 21.413, ο S&P κατέγραψε κέρδη 2,28% στις 2.526 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,72% στις 7.487 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων- στον βιομηχανικό δείκτη- τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Chevron (+10,7%) και Exxon Mobil (+6,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Walgreen Boots (-6,5%) και Boeing (-6%).

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς  ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 0,61%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «εκτοξεύτηκε» 24,7% στα 25.32 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ανέκαμψε μετά από τέσσερις μέρες πτώσης και συγκεκριμένα κατά 2,9% στα 1.637 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 1,1% έναντι του ευρώ στο 1,0847 δολ. από 1,0964 την προηγούμενη μέρα.