Αγορές

Απουσιάζουν τα funds, διολισθαίνουν οι δείκτες του ΧΑ


 Στο κόκκινο κινούνται σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ,  διαψεύδοντας μέχρι στιγμής τις προσδοκίες που δημιούργησε η χθεσινή ισχυρή ενδοσυνεδριακή ανάκαμψη. Ανοδική αντίδραση βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο ημίωρο. Υποτονική συναλλακτική κίνηση, χαμηλός τζίρος, καθώς τα ξένα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή, ή  περιορίζονται σε επιλεκτικές κινήσεις.

Ρευστό σκηνικό και στις ευρωπαϊκές αγορές, λόγω της αβεβαιότητας για τις εξελίξεις στα μέτωπα των εμπορικών πολέμων  μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας-ΕΕ.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο αρνητικά επιδρούν και τα ανακοινωθέντα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για ΑΕΠ +2,3% στο γ’ τρίμηνο, με μεγάλη κάμψη των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου και μείωση της καταναλωτικής δαπάνης, που επηρεάζει την εγχώρια ζήτηση και περιορίζει τις δυνατότητες των επιχειρήσεων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης και αναζήτησης  στηρίξεων. Αναμένουν λοιπόν αύξηση της μεταβλητότητας και εναλλαγές κατεύθυνσης σε ημερήσια βάση, με τεστάρισμα αντοχών και δυναμικής.

Καταλύτες οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τα τεκταινόμενα στο μέτωπο των τραπεζών (κόκκινα δάνεια, σχέδιο «Ηρακλής», απολύσεις, απεργιακές κινητοποιήσεις).

Μετοχές και δείκτες

Το βασικό στοίχημα στο χρηματιστήριο είναι τώρα η παραμονή του ΓΔ  πάνω από τις 880 μονάδες, που αποτελούν περιοχή ισχυρής στήριξης και η διάσπαση της θα άνοιγε το δρόμο για σημαντική περαιτέρω πτώση.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε νωρίτερα μέχρι τις 881,7 μονάδες ((-0,79%). Τώρα βρίσκεται στις 885 με απώλειες 0,40%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,50% στις 2.224  μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -1,54% και τώρα υποχωρεί κατά 1%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Τρ. Ελλάδος (+0,3%). Alpha -1,4%, Eurobank -1%, Εθνική και Attica -0,8%, Πειραιώς -0,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ελάχιστες μετοχές διατηρούν θετικό πρόσημο. Lamda +1,8%,  Τιτάν και Φουρλής +0,8%,  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,3%. Στον αντίποδα Βιοχάλκο -2%, Σαράντης και ΕΧΑΕ -1,6%, ΟΤΕ και Aegean -1,4%.

Διαβάστε επίσης