Επιχειρήσεις

Αποταμιευτικό χρήμα σε εταιρικά ομόλογα, 282 εκατ. από ιδιώτες στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


Τα εταιρικά ομόλογα γίνονται πλέον εναλλακτική επιλογή για ιδιώτες επενδυτές και αποταμιευτές, που επιζητούν σταθερές υψηλές αποδόσεις σε τοποθετήσεις χωρίς ρίσκο.

Σε μια περίοδο που τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων κινούνται κάτω από το 0,5% και οι αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων βρίσκονται στο ναδίρ με τάση περαιτέρω αποκλιμάκωσης, τα ομόλογα μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων προσελκύουν αυξανόμενο ενδιαφέρον, προσφέροντας πολλαπλάσιες αποδόσεις.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ενώ το 5ετές κρατικό ομόλογο προσφέρει ετήσια απόδοση 0,5%, τα  4ετή έως 7ετή εταιρικά δίνουν  πάνω από 2,5%.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών-αποταμιευτών επιβεβαιώθηκε και στην ομολογιακή έκδοση της  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που ολοκληρώθηκε χθες.

Ιδιώτες κάλυψαν το 56,5% της έκδοσης, αγοράζοντας τίτλους συνολικής αξίας 282,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι “ειδικοί επενδυτές” -εγχώρια και ξένα χαρτοφυλάκια, τράπεζες κλπ – μοιράστηκαν το υπόλοιπο 43,5%, τοποθετώντας συνολικά 217,5 εκατ. ευρώ.
Οι συνολικές προσφορές ήταν 686,7 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά 37% την έκδοση των 500 εκατ.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 2,75% και θεωρείται χαμηλό λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών που επικρατούν αυτή την περίοδο στις αγορές, με έντονη αστάθεια και αβεβαιότητα  για τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Το 2,75% είναι χαμηλό για την εταιρεία, που μειώνει το κόστος δανεισμού της και αντλεί σημαντικά κεφάλια για νέες επενδύσεις.
Είναι όμως εξαιρετικά υψηλή απόδοση για ιδιώτες αποταμιευτές-επενδυτές, οι οποίοι μάλιστα δεν δεσμεύουν απαραιτήτως τα χρήματά τους για 7 χρόνια, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να ρευστοποιήσουν οποιαδήποτε στιγμή τις ομολογίες, που είναι διαπραγματεύσιμες στο χρηματιστήριο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης