Αγορές

Απώλειες στις αγορές της Ευρώπης έφερε η ΕΚΤ


Με πτώση έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ωθούμενες από τις αποφάσεις και την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν απώλειες, καθώς την πεποίθηση πως η έναρξη των εμβολιασμών στην ευρωζώνη είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης, αλλά η πανδημία συνεχίζει να θέτει σοβαρά ρίσκα για τη δημόσια υγεία και την οικονομία της ευρωζώνης, εξέφρασε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ίδια τόνισε πως η νέα αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού και τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε πολλά κράτη-μέλη της ευρωζώνης διαταράσσουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα.  Εν συνεχεία, ανέφερε ότι η δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης συνεχίζει να επιδεικνύει ανθεκτικότητα, αλλά η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, αν και μικρότερο από ό,τι στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Η Λαγκάρντ επεσήμανε πως η παραγωγή πιθανότατα συρρικνώθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020, προσθέτοντας πως η αναζωπύρωση της πανδημίας θέτει καθοδικά ρίσκα για το οικονομικό outlook βραχυπρόθεσμα. Ο πληθωρισμός παραμένει εξαιρετικά χαμηλός, λόγω της χαμηλής ζήτησης και των προβλημάτων στην αγορά εργασίας. Στο περιβάλλον αυτό, όπως δήλωσε, συνεχίζει να έχει μεγάλη σημασία η παροχή άπλετης δημοσιονομικής τόνωσης για να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας για όλους τους τομείς της οικονομίας. Μειώνοντας την αβεβαιότητα και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη, αυτό θα ενθαρρύνει τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων, στηρίζοντας την οικονομική δραστηριότητα και προσφέροντας ένα μαξιλάρι στη σταθερότητα των τιμών. Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή σε σχέση με τη δυναμική της πανδημίας και την ταχύτητα των εμβολιασμών. Κλείνοντας, έκανε λόγο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στη συναλλαγματική ισοτιμία με το βλέμμα σε πιθανές επιπτώσεις στο μεσοπρόθεσμο πληθωριστικό outlook. "Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα εργαλεία της, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του λίγο κάτω από το 2%, με τρόπο που να ικανοποιεί τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά τη συμμετρία σε βάθος χρόνου", κατέληξε.

Αμετάβλητη διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη νομισματική της πολιτικής, στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου. Ειδικότερα το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων παραμένουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Στις ΗΠΑ, αναθερμάνθηκαν οι ελπίδες για μεγάλο πακέτο μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας υπό τον νέο πρόεδρο. Οι αγορές σε Ασία και Wall Street ανήλθαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν και την υπογραφή των πρώτων εκτελεστικών διαταγμάτων που περιλαμβάνουν την επιστροφή της Ουάσινγκτον στην Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Ιταλία σκοπεύει να κινηθεί νομικά “τις επόμενες ημέρες” εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer λόγω της καθυστέρησης στην παράδοση των εμβολίων που έχει αναπτύξει κατά της covid-19.

Βελτιώθηκε το κλίμα στη μεταποίηση της Γαλλίας, κατά τον Ιανουάριο, αφού διαμορφώθηκε στις 98 μονάδες τον Ιανουάριο σε σχέση με το ανοδικά αναθεωρημένο ποσοστό των 94 μονάδων των Δεκέμβριο. Τα στοιχεία ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων για 94 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 411.44 μονάδες, ανεβαίνοντας σχεδόν 0.15%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,617.95 μονάδες, με πτώση 0.17%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,711.42 μονάδες, πέφτοντας 0.43%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,886.75 μονάδες, με βουτιά 0.25%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,590.79 μονάδες, διολίσθησε 0.67%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 22,425.5 μονάδες, με απώλειες 0.99%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,123 μονάδες, χάνοντας 0.99%.