Ασφαλιστική Αγορά

Από τον Κοντομηνά στον Αμοιρίδη η Intertech, με ΑΜΚ και reverse split


Αλλαγή ιδιοκτησιακού σχήματος συντελείται στην Intertech του ομίλου Κοντομηνά, η οποία αποκτά νέο βασικό μέτοχο, ενισχύεται  με «φρέσκο» χρήμα, σβήνει συσσωρευμένες ζημίες και θα διευρύνει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στους τομείς συστημάτων μηχανοργάνωσης και εμπορίας ηλεκτρικών συσκευών.

Τον έλεγχο της εισηγμένης εταιρείας αποκτά ο επιχειρηματίας Κων. Αμοιρίδης, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία δεν θα συμμετάσχει ο Δημήτρης Κοντομηνάς, που κατέχει τώρα το 44,4% και είναι βασικός μέτοχος-ιδιοκτήτης.

Η εταιρεία «Αμοιρίδης-Σαββάκης ΑΕ» του Θεσσαλονικιού επιχειρηματία που έχει δημιουργήσει την (καθημερινά διαφημιζόμενη) φίρμα ηλεκτρικών συσκευών «Morris»,  θα εισφέρει έως 1,4 εκατ. ευρώ σε ΑΜΚ της Intertech, αποκτώντας έτσι συμμετοχή έως και 33%. Με το ποσοστό αυτό, συν το 8,68% που κατέχει ήδη, θα καταστεί πλειοψηφών μέτοχος – δεδομένου ότι θα μειωθεί αντιστοίχως το ποσοστό του ομίλου Κοντομηνά.

Είναι το δεύτερο βήμα υλοποίησης του deal Κοντομηνά-Αμοιρίδη,  που είχε κλείσει πέρυσι το φθινόπωρο και αφορούσε τη σταδιακή μεταβίβαση του ελέγχου της Intertech και την ένταξη της στον όμιλο Αμοιρίδη. Η υλοποίηση του σχεδίου ξεκίνησε ακριβώς πριν από ένα χρόνο, τον Δεκέμβριο 2017, όταν η Prime Insurance του Δημ. Κοντομηνά μεταβίβασε στην «Αμοιρίδης- Σαββάκης» το 4,99% της Intertech (560.000 μετοχές), έναντι 0,25 ευρώ ανά μετοχή – τίμημα που αντιστοιχεί στην τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της ΑΜΚ  μετά το reverse split.

Διαβάστε σχετικά: Deal Κοντομηνά-Αμοιρίδη στην Intertech

Το deal  υπαγορεύθηκε από τα οικονομικά δεδομένα των δύο εταιρειών, τις επιχειρηματικές προοπτικές τους και τους σχεδιασμούς των ιδιοκτητών.

Η Intertech, που αντιπροσωπεύει την Panasonic και εισάγει-εμπορεύεται ηλεκτρικές συσκευές και συστήματα μηχανοργάνωσης, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε φθίνουσα πορεία, συσσωρεύοντας ζημίες. Ο Δημ. Κοντομηνάς έχει να ασχοληθεί με πολύ μεγαλύτερες μπίζνες και θέλει ουσιαστικά να απαλλαγεί, χωρίς να χάσει.

Βρήκε την ευκαιρία στο πρόσωπο του Κων. Αμοιρίδη, ο οποίος έχει αποδειχθεί ικανότατις επιχειρηματίας και μπορεί να «τρέξει» και να αναπτύξει την Intertech, ενσωματώνοντάς την στον όμιλο του. Του παραχώρησε λοιπόν ένα αρχικό στρατηγικό ποσοστό της τάξεως του 6% και εν συνεχεία του δίνει τη δυνατότητα να πάρει τον έλεγχο της εταιρείας, εισφέροντας  «ζεστό» χρήμα που είναι αναγκαίο για την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών της.

Μέτοχοι κατά Κοντομηνά: «Γιατί τόσο φθηνά;»

Στο deal αυτό εναντιώνονται μέτοχοι της Intertech,που έχουν τοποθετήσει κεφάλαια στην εταιρεία εμπιστευόμενοι τον Δημ. Κοντομηνά και τις επιχειρηματικές του ικανότητες. Υποστηρίζουν ότι οι όροι της συμφωνίας είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί για τον νέο μέτοχο-στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα εξασφαλίσει τον έλεγχο της εταιρείας εισφέροντας ελάχιστα κεφάλαια σε σχέση με την καθαρή αξία της.

Μέτοχοι που κατέχουν ποσοστά της τάξεως του 2% και 3% επισημαίνουν ότι η χαμηλή τιμή διάθεσης των νέων μετοχών (0,50 ευρώ, ή 0,25 ευρώ προ reverse split), ευνοεί εμφανώς τον νέο μεγαλομέτοχο, δεδομένου ότι οι μικρομέτοχοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμμετάσχουν – άρα αυτός θα καλύψει σχεδόν ολόκληρη την ΑΜΚ.

Οι αντιρρήσεις αυτές εκφράσθηκαν και στη Γενική Συνέλευση από μέτοχο που εμφανίσθηκε με 2,68% και απείχε τελικά από την ψηφοφορία.

Πως θα γίνει η ΑΜΚ

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Intertech που πραγματοποιήθηκε χθες, αποφασίσθηκε να προχωρήσει η εταιρεία σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,4 εκατ. ευρώ. Θα προηγηθεί reverse split (δύο τωρινές μετοχές θα γίνουν μία) και συμψηφισμός κεφαλαίου με συσσωρευμένες ζημίες 5,4 εκατ. ευρώ, ώστε να «καθαρίσει» ο ισολογισμός της εισηγμένης εταιρείας και να μπορεί να διανείμει μέρισμα τα επόμενα χρόνια - εάν εμφανίσει κέρδη.
Η ΑΜΚ θα γίνει με έκδοση μίας νέας ανά δύο υφιστάμενες μετά το reverse split μετοχές (μία νέα ανά 4 παλιές προ του revese split). Η τιμή διάθεσης θα είναι 0,50 ευρώ. Δικαίωμα προτίμησης θα έχουν οι παλιοί μέτοχοι, οι οποίοι πέραν της άσκησης των δικαιωμάτων τους θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν για επιπλέον 15ν/10π μετοχές από εκείνες που θα μείνουν ενδεχομένως αδιάθετες.

Λαμβανομένων υπόψη του αρνητικού χρηματιστηριακού κλίματος και της χαμηλής εμπορευσιμότητας της Intertech, εκτιμάται ότι η συμμετοχή μικρομετόχων στην ΑΜΚ θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη έως μηδενική.

Ο Δημ. Κοντομηνάς με το 44,4% δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει.
 Η αύξηση θα καλυφθεί λοιπόν από την «Αμοιρίδης-Σαββάκης», η οποία θα ασκήσει τα δικαιώματα της (8,68%),θα εγγραφεί για επιπλέον 13% από τις αδιάθετες μετοχές και θα πάρει εν τέλει και όσες άλλες μείνουν αδιάθετες.

Οσες μετοχές μείνουν αδιάθετες μετά την άσκηση μετά την άσκηση δικαιωμάτων, θα δοθούν κατά την κρίση του ΔΣ της εταιρείας σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Μοναδικός ενδιαφερόμενος είναι ο όμιλος Αμοιρίδη, που θα τις πάρει όλες –ώστε να εισφερθούν τελικά 1,4 εκατ. ευρώ στην εισηγμένη εταιρεία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα