Διεθνή

Απέρριψε η ΕΕ πρόταση των ΗΠΑ για επιμέρους εμπορική συμφωνία


Διαμηνύοντας ότι προτιμά τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συνολικής εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η ΕΕ απέρριψε την αμερικανική  πρόταση για συμφωνία που θα αφορά μικρή γκάμα προϊόντων.

Η Σεσίλια Μάλμστρομ, εκπρόσωπος της ΕΕ για το εμπόριο, κοινοποίησε επιστολή στον Αμερικανό ομόλογο της Ρόμπερτ Λάτιτζερ, όπου μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η ΕΕ δεν δέχεται επιμέρους συμφωνία για κάποιες κατηγορίες τροφίμων και βιομηχανικών προϊόντων.

«Ρωτήσατε αν υπάρχει πιθανότητα να συμφωνήσουμε γρήγορα μια μικρή δέσμη δασμολογικών μειώσεων σε ένα περιορισμένο σύνολο βιομηχανικών και αλιευτικών προϊόντων. Αναφέρατε τους αστακούς και τα χημικά προϊόντα ως δύο τομείς, στους οποίους οι ΗΠΑ θα καλωσόρισαν τις περικοπές δασμών από την ΕΕ», αναφέρει η Μάλμστρομ στην επιστολή της. «Δεδομένων των περιορισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, αυτή η περιορισμένη συμφωνία πρέπει να αποτελέσει τμήμα ενός ευρύτερου ντιλ για την απελευθέρωση των δασμών σε διμερές επίπεδο στα βιομηχανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της αλιείας».

Η κ. Μάλμστρομ προσθέτει ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να αρχίσει αμέσως διαπραγματεύσεις για μια τέτοια συμφωνία.

Διαβάστε επίσης