Διεθνή

Αντίστροφη μέτρηση για την Ρώμη – Έτοιμη για κυρώσεις η Κομισιόν


Η αντίστροφη μέτρηση για την Ρώμη έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς αναμένεται να στείλει αναθεωρημένο τον προϋπολογισμό της  έως την Τρίτη, με την Κομισιόν από την πλευρά της να εξετάζει ήδη την επιβολή κυρώσεων

Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών ετοιμάζονται λοιπόν να δώσουν το σήμα για την επιβολή κυρώσεων στη Ρώμη, εκτός κι αν οι Ιταλοί δεχθούν να κάνουν μια στροφή 180° ακόμα και την τελευταία στιγμή.

Η Ιταλία, όπως μεταδίδει το Bloomberg και αναμεταδίδει το euro2day.gr,  έχει περιθώριο μέχρι την Τρίτη προκειμένου να στείλει αναθεωρημένο τον προϋπολογισμό της  μετά την απόρριψη του προσχεδίου του από την Κομισιόν, ωστόσο η επιμονή της κυβέρνησης Κόντε – Σαλβίνι – Ντι Μάιο να εφαρμόσουν πολιτική αυξημένων δαπανών, περικοπής φόρων και μείωσης του χρόνου συνταξιοδότησης δεν δίνει και πολλά περιθώρια  στην Κομισιόν να είναι λιγότερο αυστηρή, αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ο εκτροχιασμός του ιταλικού προϋπολογισμού, μετά από χρόνια προσπαθειών να μειωθεί το δυσθεώρητο ιταλικό χρέος, είναι κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνει αποδεκτό από τις Βρυξέλλες. Κάποιοι εκλαμβάνουν μάλιστα τη στάση της Ιταλίας ως ηθελημένη πρόκληση, ενώ υπάρχουν πιέσεις από τα μέλη του μπλοκ να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες του προϋπολογισμού .

«Είναι πολύ δύσκολο για την Επιτροπή να μην παίρνει τα μέτρα της, οδηγώντας τα πράγματα στο επόμενο στάδιο, γιατί τότε αυτό θα εκληφθεί ως έλλειψη αξιοπιστίας των δημοσιονομικών κανόνων», αναφέρει ο συμπροεδρεύων της Teneo Intelligence, Wolfango Piccoli. «Η μη ανάληψη δράσης δεν υπάρχει ως επιλογή».

Ούτε οι αγορές βοηθούν. Τα ιταλικά ομόλογα σταθεροποιήθηκαν μετά την αρχική ετυμηγορία της Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό στις 23 Οκτωβρίου με το ιταλικό σπρεντ γύρω στις 300 μονάδες βάσης κατά την ολοκλήρωση της περασμένης εβδομάδας.

Σήμερα το ιταλικό 10ετές έχει αυξημένη απόδοση 3,403% από 3,397% στο κλείσιμο της Παρασκευής. Η απόδοση του ιταλικού 2ετούς τίτλου επίσης ενισχλυεται στο 1,214% από 1,200% την Παρασκευή.

Στο μεταξύ, την Κυραική η εφημερίδα  La Repubblica έκανε λόγο για διάθεση συμβιβασμού με την Κομισιόν από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ Τζιοβάνι Τρία, ο οποίος αναμένει σύμφωνα με το δημοσίευμα, αύξηση του ΑΕΠ 1% για το 2019 από 1,5% προηγουμένως. Η πρόβλεψη της Κομισιόν είναι ανάπτυξη 1,2% . Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή στον στόχο 2,4% για το έλλειμμα του 2019.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ιταλία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και σε άλλες περιοχές της ΕΕ. Ο αντιπρόεδρος Ματέο Σαλβίνι, απείλησε την Κυριακή ότι θα μπλοκάρει τους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς και της πολιτικές της ΕΕ αν οι εταίροι της Ιταλίας συνεχίζουν να κοροϊδεύουν τον λαό, μη μπορώντας να βοηθήσουν με τις προσφυγικές ροές από τη Μεσόγειο. 

Αν τελικά η Ιταλία δεν συμβιβαστεί, η Κομισιόν στις 21 Νοεμβρίου θα παρουσιάσει μια αξιολόγηση των οικονομικών της χώρας που κανονικά θα παρουσίαζε την άνοιξη. Αυτό δείχνει ότι η Ιταλία είναι πιο κοντά στην επιβολή πιθανών οικονομικών κυρώσεων.

Συγκεκριμένα, θα μπορούσε αρχικά να επιβληθεί στη Ρώμη πρόστιμο ίσο με το 0,2% του ετήσιου ΑΕΠ, ύψους 1,7 τρισ. ευρώ, που θα αυξανόταν στο 0,7% αν και πάλι δεν συμμορφωθεί με τις επιταγές της ΕΕ. Να σημειωθεί ότι η ΕΕ δεν έχει μέχρι σήμερα επιβάλει κυρώσεις εναντίον χώρας για παραβιάσεις στον προϋπολογισμό.

Πάντως, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η Ρώμη θα έχει διορία άλλων έξι μηνών για να συμμορφωθεί προτού επιβληθούν οι ποινές.

Διαβάστε επίσης