Διεθνή

Δεν φεύγουν καταθέσεις, αντέχει η Ιταλία


Ψύχραιμοι φαίνεται ότι μένουν οι Ιταλοί καταθέτες μπροστά στη σύγκρουση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό, όπως επιβεβαιώνεται και από τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα ανοίγματα της ιταλικής κεντρικής τράπεζας στο ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών Target 2, που αποτυπώνουν τις εισροές ή εκροές κεφαλαίων στα εθνικά τραπεζικά συστήματα της ευρωζώνης, δείχνουν μικρή μείωση του ιταλικού ανοίγματος, από τα 492,5 τον Αύγουστο, στα 489,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Το χρέος της ιταλικής κεντρικής τράπεζας στις άλλες τράπεζες του ευρωσυστήματος, στο οποίο προσμετρώνται οι εκροές καταθέσεων προς άλλες χώρες, αλλά και οι αγορές ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, είχε αυξηθεί σημαντικά από τον Απρίλιο, όταν βρισκόταν στα 426 δισ. ευρώ.

Η υψηλότερη τιμή καταγράφηκε τον Αύγουστο (492,5 δισ. ευρώ), αλλά φαίνεται ότι τον Σεπτέμβριο η κατάσταση οριακά βελτιώθηκε.

Έχοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία, ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, Έβαλντ Νοβότνι, δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει δραματική φυγή κεφαλαίων από την Ιταλία.

 

Διαβάστε επίσης