Διεθνή

"Καμπανάκι" ΔΝΤ για το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα στην Ιταλία


Να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, κατά προτεραιότητα όσο η οικονομική της ανάπτυξη, αν και επιβραδυνόμενη, συνεχίζει να είναι πάνω από τη δυνητική της, κάλεσε σήμερα την Ιταλία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Στη σχετική έκθεση το Ταμείο για τις περιφερειακές προοπτικές της Ευρώπης αναφέρει ότι "οι χώρες θα πρέπει να θέτουν ως προτεραιότητα μέτρα που μειώνουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα προς τους μεσοπρόθεσμους στόχους και χαμηλότερο χρέος».

Η έκθεση εστιάζει κυρίως στις οικονομίες της Ιταλίας και της Τουρκίας. «Η αναγκαιότητα είναι μεγαλύτερη σε χώρες με σημαντικές ευπάθειες όπως η Ιταλία και η Τουρκία», ανέφερε το ΔΝΤ.

Αναφορικά με την ιταλική οικονομία το ΔΝΤ προέβλεψε ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί μόνο κατά 1,0% το 2019 και 0,9% το 2020.

«Οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία της υψηλότερης της δυνητικής ανάπτυξης και της χαμηλότερης ανεργίας για να προωθήσουν φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές προκειμένου να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και να ξαναδημιουργήσουν ‘μαξιλάρια’ για να διευκολύνουν την αντιμετώπιση μελλοντικών σοκ», ανέφερε το ΔΝΤ.

Πηγή: με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης