Τράπεζες

Αντιδράσεις για το τελεσίγραφο Μεγάλου στο RBU


Αντιδράσεις προκάλεσε η επιστολή–τελεσίγραφο  του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς προς τους εργαζόμενους της διεύθυνσης διαχείρισης απαιτήσεων δανείων «RBU», που έχουν δηλώσει τη βούλησή τους να παραμείνουν στην  τράπεζα, με την οποία κορυφώνεται η πίεση της διοίκησης.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Χρήστος Μεγάλου με την τελεσιγραφικού τύπου προσωπική  παρέμβασή του, απηύθυνε ξεκάθαρη προειδοποίηση προς όσους επιλέξουν να μην μετακινηθούν στη νέα εταιρεία με την Intrum, ότι θέτουν σε διακινδύνευση την απασχόλησή τους, καθώς «μετά τη μεταφορά των δραστηριοτήτων του RBU στη νέα εταιρεία, η δυνατότητα απορρόφησης πλεονάζοντος προσωπικού από την Τράπεζα θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη».

Ταυτόχρονα έθεσε χρονικό όριο την 4η Σεπτεμβρίου (μεθαύριο), για την τελική απόφαση των εργαζομένων του RBU.

Αντιδρώντας στην επιστολή Μεγάλου – εστάλη την περασμένη Παρασκευή -  ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας (ΣΕΥΤΠΕ) σε χθεσινή ανακοίνωσή του αναφέρεται σε διακινδύνευση της αξιοπιστίας της τράπεζας, από την διοίκηση, την οποία καλεί:  «Να συμφιλιωθεί με την έκφραση της ελεύθερης βούλησης των εργαζομένων, που στην συντριπτική τους πλειονότητα απορρίπτουν την μετάβαση τους σε άλλο εταιρικό σχήμα».

Η ανακοίνωση του ΣΕΥΤΠΕ με τίτλο: «Δεν μας φοβίζουν οι κινήσεις πανικού που εκθέτουν την τράπεζα» είναι η ακόλουθη:

«Την ίδια μέρα που είδαν το φως της δημοσιότητας τα αποτελέσματα εξαμήνου της Τράπεζας, και αποτυπώθηκε η αύξηση της κερδοφορίας, η μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 7% και η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (ΝΡΕ), η Διοίκηση με ομαδική επιστολή, έκρινε ότι ήταν σκόπιμη, η κλιμάκωση της πίεσης προς τους εργαζόμενους στο RBU, προκειμένου να αποδεχθούν την μετάβαση στην INTRUM με τους ήδη γνωστούς όρους.

Προφανώς τους θορύβησε η απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων στη Διαχείριση Κόκκινων Δανείων, 900 άτομα σύμφωνα με πληροφορίες, να παραμείνουν στην Τράπεζα Πειραιώς παρά το καθεστώς της αφόρητης ψυχολογικής πίεσης που βίωνουν επί οχτώ συνεχείς μήνες.

Παρότι τα επιχειρήματα δεν εμφανίζουν καμιά πρωτοτυπία, το ύφος του κειμένου εκτός από ερασιτεχνικό Bulling, προδίδει και μερικές ακόμη αλήθειες:

Α) Η Διοίκηση της Τράπεζας διακινδυνεύει την αξιοπιστία του Οργανισμού όταν αφήνει υπονοούμενα ότι δεν θα σεβαστεί την υπογραφή της, στην Συμφωνία με την ΟΤΟΕ για τον εθελοντικό χαρακτήρα της μετάβασης

Β) Κάποιοι πίστευαν ότι οι Συμφωνίες μπορούν να παραμείνουν στα χαρτιά και οι συνάδελφοι να απεμπολήσουν την τραπεζική τους ιδιότητα και χωρίς αντάλλαγμα να μετατραπούν σε υπαλλήλους εισπρακτικής με ημερομηνία λήξεως.

Γ) Η ρητορική για την δήθεν διασφάλιση του συμφέροντος των εργαζόμενων δεν πείθει κανέναν όταν μετατρέπεται σε κραυγή απελπισίας και ευθεία απειλή στο

μεροκάματο των ανθρώπων και των οικογενειών τους.
Δ) Το προφίλ της Διοίκησης που θεωρεί τους εργαζόμενους πιόνια σε μια σκακιέρα επιχειρηματικών συμφερόντων είναι αναχρονιστικό κι αναποτελεσματικό.

Για τους λόγους αυτούς, Καλούμε την Διοίκηση της Τράπεζας, έστω την τελευταία στιγμή:
•    Να σταματήσει την απαξίωση του ανθρώπινου δυναμικού που προσφέρει τα μέγιστα στην επίτευξη των στόχων που η ίδια διαφημίζει.
•    Να συμφιλιωθεί με την έκφραση της ελεύθερης βούλησης των εργαζομένων, που στην συντριπτική τους πλειονότητα απορρίπτουν την μετάβαση τους σε άλλο εταιρικό σχήμα
•    Να σταματήσει να εκτοξεύει ανούσιες απειλές που σε τελική ανάλυση υπονομεύουν  το μακροπρόθεσμο συμφέρον της Τράπεζας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντιδράσεις του ΣΕΥΤΠΕ δεν θα σταματήσουν στην έκδοση ανακοίνωσης, αλλά θα κλιμακωθούν, τόσο σε συνδικαλιστικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

ΚΥΡ

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες ΠΕΙΡ