Αγορές

Αντεξαν οι τράπεζες, βλέπει ψηλότερα το ΧΑ


Ενώ στις ευρωπαϊκές αγορές επικρατεί απογοήτευση και οι δείκτες κινούνται πτωτικά μετά την αποτυχία των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να βρουν κοινά αποδεκτή φόρμουλα χρηματοδότησης των περισσότερο πληττόμενων χωρών από την πανδημία, το ΧΑ βρήκε στήριγμα στην απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται ως ενέχυρο και τα ελληνικά ομόλογα.

Η απόφαση αυτή δίνει τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να αντλούν ρευστότητα χωρίς κόστος, αποκτώντας μεγαλύτερα περιθώρια χρηματοδότησης  της οικονομίας και των επιχειρήσεων.
Είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που βελτιώνει τις προοπτικές των τραπεζών και έδωσε σήμερα ισχυρή ώθηση στις μετοχές τους.

Με νευρικότητα και διακυμάνσεις μεγάλου εύρους  κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες του ΧΑ και ο τραπεζικός σημείωσε άνοδο 3,10%, ενώ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα παρέμεινε αρνητική.   Περίπου 1,30% χάνουν αυτή την ώρα ο DAX στη Φρανκφούρτη, ο  FT100 του Λονδίνου, ο γαλλικός CAC40 και ο ΙΒΕΧ της Μαδρίτης. Μικρά κέρδη της τάξεως του 0,30% καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street.

Η διαφαινόμενη οριστική απόρριψη της ιδέας του ευρωομολόγου και του “κορονοομολόγου” ευνοεί τα κρατικά χρεόγραφα των δημοσιονομικά ισχυρών χωρών χωρών της ευρωζώνης, τα οποία ενισχύθηκαν. Ισχυρές πιέσεις στα ιταλικά, καθώς η χώρα καθίσταται δημοσιονομικά ο “μεγάλος ασθενής” της Ευρωζώνης.

Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε με απώλειες. Γρήγορα όμως η εικόνα άλλαξε άρδην με ισχυρή ανοδική αντίδραση των τραπεζικών μετοχών, που πέρασαν σε θετικό πρόσημο με αξιόλογα κέρδη.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε -2,02% στις 595,44 μονάδες, ανέκαμψε μέχρι +1,30% στις 615,81 μονάδες και τερμάτισε στις 609,09 μονάδες  με κέρδη 0,22%. Επόμενος στόχος οι 645 μονάδες, όπου εκτιμάται η πρώτη φάση ανάκαμψης – εάν συνεχισθεί η ανοδική κίνηση.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,64% στις 1.482,08. Το αρνητικό πρόσημο οφείλεται κυρίως στις μεγάλες απώλειες της Coca-Cola (-5,7%), που έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη σύνθεση του.

Ο τραπεζικός δείκτης “έγραψε” αρχικά -2,22%. Στην ανοδική αντίδραση που ακολούθησε πηγε μέχρι +6,33%! Διολισθαίνοντας την τελευταία ώρα, τερμάτισε με κέρδη 3,10%. Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Eurobank +5,2%,  Attica +4,9%, Alpha +2,7%, Πειραιώς +2%, Εθνική +1,3%. .

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε η Ελλάκτωρ με +19%. Ακολούθησαν Βιοχάλκο +9,3%, Motor Oil +6,6%, ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +2,3%, Μυτιληναίος και Aegean +1%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστη η Coca-Cola (-5,7%).  Ακολούθησαν ΕΥΔΑΠ -3,4%,  Σαράντης -2%, Jumbo -1,6%, ΟΠΑΠ -1,3%,  ΟΛΠ -1,2%, ΕΛΠΕ -1%.

Διαβάστε επίσης