Αγορές

Το waiver δίνει στήριξη στις τραπεζικές μετοχές


Η απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται ως ενέχυρο και τα ελληνικά ομόλογα, δίνοντας στις ελληνικές τράπεζες - και στο Δημόσιο – να αντλούν πρόσθετη ρευστότητα χωρίς κόστος, δίνει σήμερα ώθηση στις τραπεζικές μετοχές του ΧΑ, αντισταθμίζοντας την αρνητική επίδραση από την ανεπιτυχή έκβαση του Eurogroup. Μεικτή εικόνα στο ταμπλό, καθώς πιέσεις εκδηλώνονται στα εμποροβιομηχανικά blue chips.

Αρνητική η επίδραση από τις ευρωπαϊκές αγορές που κινούνται πτωτικά, λόγω  διάψευση των προσδοκιών για μια συμβιβαστική συμφωνία στο Eurogroup σχετικά με τη χρηματοδοτική στήριξη των χωρών που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία κορονοϊού και τις οικονομικές επιπτώσεις της.
 Με νευρικότητα και διακυμάνσεις μεγάλου εύρους  έχουν κινηθεί οι βασικοί δείκτες του ΧΑ την πρώτη ώρα των συναλλαγών, ενώ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα σταδιακά επιδεινώνεται.  Περίπου 1,50% χάνει αυτή την ώρα ο DAX στη Φρανκφούρτη, στο -1,75% ο  FT100 του Λονδίνου,  κατά 2,20% υποχωρεί ο γαλλικός CAC40.

Η διαφαινόμενη οριστική απόρριψη της ιδέας του ευρωομολόγου και του “κορονοομολόγου” ευνοεί τα κρατικά χρεόγραφα των δημοσιονομικά ισχυρών χωρών χωρών της ευρωζώνης, τα οποία ενισχύονται. Αντίθετα, πιέζονται τα ελληνικά, ιταλικά και γαλλικά.

Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε με απώλειες. Γρήγορα όμως η εικόνα άλλαξε άρδην με ισχυρή ανοδική αντίδραση των τραπεζικών μετοχώνπου πέρασαν σε θετικό πρόσημο με αξιόλογα κέρδη.

Ο Γενικός Δείκτης  πήγε -2,02% στις 595,44 μονάδες, ανέκαμψε αμέσως στο +0,20% (στις 608,95 μονάδες) και στη συνέχεια διολισθαίνει. Τώρα βρίσκεται στις 601,2 μονάδες  με απώλειες 1,05%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 1,50% στις 1.469 μονάδες, πιεζόμενος από τις σημαντικές απώλειες βιομηχανικών blue chips.
Ο τραπεζικός δείκτης “έγραψε” αρχικά -2,22%. Στην ανοδική αντίδραση που ακολούθησε πηγε μέσα σε λίγα λεπτά +2,87%. Τώρα έχει χάσει μέρος των κερδών  και βρίσκεται +1,45% από το χθεσινό κλείσμο.
 Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Eurobank +2,1%, Alpha +1,4%, Πειραιώς +1%, Εθνική +0,5%. Attica +0,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν: Ελλάκτωρ +6%, Aegean και Φουρλής +1,8%,  Motor Oil +1,5%,  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,9%, Σαράντης +0,7%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνει η Coca-Cola (-4%).  Ακολουθούν Τιτάν και Μυτιληναίος -1,8%, ΕΧΑΕ -1,5%,  ΔΕΗ και Jumbo -1,2%.

Διαβάστε επίσης