Αγορές

"Κοκκίνισαν" οι αγορές στην Ευρώπη


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, μετά τις διαφωνίες Βορρά και Νότου στη χθεσινή διάσκεψη του Eurogroup.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς δεν επετεύχθη συμφωνία ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, σχετικά με τα οικονομικά μέτρα στήριξης στις χώρες του μπλοκ.

H Ιταλία φέρεται να επέμεινε σε σαφή αναφορά για κορονο-ομόλογο στη δήλωση αποτελεσμάτων, αλλά και σε δάνειο από τον ESM χωρίς αιρεσιμότητες τις οποίες θέλει η γερμανική πλευρά. Ιταλία, Γαλλία και άλλες 6 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) τάσσονται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση των τεράστιων επιπτώσεων της κρίσης. Ωστόσο οι διαφωνίες χωρών που επιθυμούν δημοσιονομική πειθαρχία, όπως της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Αυστρίας, ειδικά στο θέμα της έκδοσης κορονο-ομολόγου παραμένουν. Οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών, παραπέμπουν στα υπάρχοντα «εργαλεία», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο οποίος ωστόσο παρέχει πιστώσεις υπό όρους. 

Οι χθεσινοβραδινές διαπραγματεύσεις δεν έφεραν συμφωνία και μετά από 16 ώρες αποτυχημένων διαβουλεύσεων ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε πως η συνεδρίαση θα συνεχιστεί την Πέμπτη.

Παράλληλα, η ΕΚΤ γνωστοποίησε στους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ πως η Ευρωζώνη ενδεχομένως να χρειαστεί δημοσιονομικά μέτρα αξίας 1,5 τρισ. ευρώ το 2020 για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του κορονοϊού.

Επίσης, ο ΟΟΣΑ ανέφερε πως η δραστηριότητα στις μεγάλες οικονομίες του κόσμου σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ.

Στα μακροοικονομικά της ημέρας, η Τράπεζα της Γαλλίας εκτιμά πως το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 6%, κατά το α΄ τρίμηνο.

Την ίδια ώρα, γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα προβλέπουν συρρίκνωση της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη κατά 4,2%, το 2020, ενώ το δεύτερο τρίμηνο αναμένουν πτώση 9,8%. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μπόρις Τζόνσον παρέμεινε για δεύτερη νύχτα στην εντατική.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε σχεδόν στις 325.49 μονάδες, χάνοντας περίπου 0.34%. 

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 2,850.85 μονάδες, με πτώση 0.24%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 έφτασε τις 5,677.6 μονάδες, πέφτοντας 0.47%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 10,335.12 μονάδες, με βουτιά 0.21%.    

Ο γαλλικός CAC 40, όντας στις 4,442.75 μονάδες, ανέβηκε 0.1%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB άγγιξε τις 17,386.5 μονάδες, με απώλειες 0.14%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 6,952.5 μονάδες, διολισθαίνοντας κατά 0.71%.