Οικονομία

Άνοιξε ο κύκλος των «καλών νέων» για την οικονομία


Αναβαθμίσεις, υπερπλεονάσματα, νέα έξοδο στις αγορές, λήψη δόσεων και φυσικά το νέο πακέτο παροχών στην ατζέντα του επόμενου διμήνου

Άνοιξε ο κύκλος των θετικών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον ιαπωνικό οίκο R&I, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες θα είναι οι εξελίξεις κατά το επόμενο δίμηνο.

Οι εξελίξεις περιλαμβάνουν πιστοποίηση υπερπλεονασμάτων, που παρά την υπερφορολόγηση, πιστοποιούν τη δημοσιονομική σσταθερότητα, αναβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας νέες εκδόσεις ομολόγων, λήψη της πρώτης δόσης από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, την έγκριση της δεύτερης δόσης και φυσικά το πακέτο των ελαφρύνσεων που κυοφορεί το οικονομικό  επιτελείο της κυβέρνησης.

Αναλυτικότερα ο ιαπωνικός Οίκος R&I ανακοίνωσε σήμερα το πρωί την αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα του αξιόχρεου της Ελλάδας από το «Β» σε «Β+». Παράλληλα ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός  ότι βελτίωσε και την προοπτική της Ελλάδας, από «σταθερή» σε «θετική». Αυτό σημαίνει ότι αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέας αναβάθμισης σύντομα ιδιαίτερα μετά τη θετική ολοκλήρωση της δεύτερης έκθεσης αξιολόγησης από την Κομισιόν. 

Με βάση τη χρονολογική σειρά των θετικών ειδήσεων, αύριο, 23 Απριλίου, η Eurostat και η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνουν το οριστικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος το έτους 2018. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εκτιμάται ότι το πλεόνασμα εκτοξεύτηκε στο 4% του ΑΕΠ και αυτό, παρά το γεγονός ότι το 2018 καταβλήθηκε το κοινωνικό μέρισμα και επιστράφηκαν τα αναδρομικά στους αμειβόμενους με ειδικά μισθολόγια. Το γεγονός αυτό, ανοίγει τον δρόμο για την εξαγγελία πακέτου παροχών από την κυβέρνηση. 

Την Μ. Παρασκευή 26 Απριλίου αναμένεται νέα αναβάθμιση από την Standard & Poor’s, κατά μία βαθμίδα, εκτός και αν υπάρξει καμιά έκπληξη, όπως συνέβη με τη Moody’s.

Στις 3 Μαΐου αναμένεται η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον καναδικό οίκο DBRS.

Οι αναβαθμίσεις των ελληνικών ομολόγων από τρείς οίκους ανοίγουν διάπλατα  τον δρόμο για την νέα έξοδο στις αγορές, με την έκδοση ομολόγου στις αρχές Μαΐου και με στόχο του υπουργείου Οικονομικών να καταγράψει ένα από τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού όλων των εποχών, σε όποια διάρκεια τίτλων και αν επιλέξει.

Αμέσως μετά το Πάσχα, η κυβέρνηση διαμορφώνει το πακέτο των ελαφρύνσεων. Θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων σε καύσιμα και εισόδημα αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ χωρίς να αποκλείεται και η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Στις 6 Μαΐου έρχεται ξανά το κλιμάκιο των θεσμών για την πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο της β’ μεταμνηνιακής αξιολόγησης. Καθώς έφυγε από τη μέση το μεγάλο αγκάθι των «κόκκινων δανείων» η διαδικασία αναμένεται να είναι εύκολη και να κλείσει ομαλά. Αυτό θα σημάνει την έγκριση της επιστροφής της δεύτερης δόσης από τα κέρδη των ομολόγων που έχουν στα χέρια τους η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, ύψους 640 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τις 10 Μαΐου τα κοινοβούλια Γερμανίας, Ολλανδίας και Σλοβακίας, αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τα ANFAs και SMPs, συνολικού ύψους 974 εκατ. ευρώ, μετά την θετική εισήγηση του Eurogroup, που αποτελεί και το τελευταίο εμπόδιο  προκειμένου να εκταμιευτεί το ποσό.
Στο Eurogroup του Ιουνίου αναμένεται η θετική εισήγηση της δεύτερης δόσης από τα ANFAs και SMPs, η οποία θα καταβληθεί εντός του Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης