Αγορές

Ανοδική αντίδραση στο ΧΑ μετά από 8 ημέρες πτώσης


Μετά από 8 ημέρες συνεχούς πτώσης που επέφερε μεγάλες απώλειες κυρίως στις τραπεζικές μετοχές και επιδείνωσε το ψυχολογικό κλίμα, στο χρηματιστήριο εκδηλώνεται σήμερα η πολυαναμενόμενη τεχνική αντίδραση. Με θετικό πρόσημο όλοι οι βασικοί δείκτες, μέτρια συναλλακτική κίνηση, αυξημένος τζίρος.

Ομως η αβεβαιότητα διατηρείται, καθώς η αγορά δεν έχει βρεί σημεία ισορροπίας ούτε έχει αποκτήσει ανοδική δυναμική  – όπως φάνηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση, που ξεκίνησε με μεγάλα κέρδη και έκλεισε με νέες σημαντικές απώλειες.

Σε συνέχιση της ανάκαμψης συνηγορεί και  η θετική εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, που κινούνται σήμερα ανοδικά, με τους βασικούς δείκτες (DAX, FTSE100, CAC40) να κερδίζουν περίπου 1%.

Είναι μιά  αναμενόμενη φυσιολογική αντίδραση μετά από δύο εβδομάδες διακυμάνσεων χωρίς κατεύθυνση. “Πρόσχημα” ανάκαμψης οι πληροφορίες ότι πολλές φαρμακευτικές εταιρείες  έχουν έτιμα εμβόλια κατά του κορονοϊού, που δοκιμάζονται επιτυχώς και μπορεί να είναι διαθέσιμα πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Βαριά σύννεφα στον ορίζοντα

Στο ΧΑ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες  επισημαίνουν ως αρνητικό καταλύτη  τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις για τις επιδόσεις του τουριστικού τομέα, από τις οποίες θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό το βάθος της ύφεσης, αλλά και το μέγεθος των προβλημάτων που θα κληθούν να διαχειριστούν οι τράπεζες, αντιμετωπίζοντας ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων που θα “σκάσει” τους επόμενους μήνες.

Το ψυχολογικό  κλίμα επιβαρύνεται και από τις εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπου τίποτε καλό δεν προμηνύει η απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Μετοχές και δείκτες

Θετική ένδειξη στη σημερινή συνεδρίαση η επάνοδος του ΓΔ  στην περιοχή πάνω από τις 630 μονάδες, που θεωρούνταν μέχρι χθες σημείο ισχυρής βραχυχρόνιας στήριξης. Πρώτο ζητούμενο είναι τώρα η παραμονή του δείκτη πάνω από αυτή την “κόκκινη γραμμή”, ώστε να επιβεβιαωθεί η ισχύς  αυτής της στήριξης και να περιοριστούν οι πιθανότητες ενός ακόμη πτωτικού κύματος τις επόμενες μέρες.

Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί από τις 631,54 μονάδες (+0,37%) μέχρι τις 637,27 (-+1,28%). Τώρα βρίσκεται στις  634,9 καταγράφοντας ποσοστιαία άνοδο 0,90%.  
 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει επίσης 0,90% στις 1.535,5 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +3,43% και τώρα  έχει διολισθήσει χαμηλότερα, διατηρώντας κέρδη 2,30%. Προηγείται η Εθνική με +3,7%. Alpha +2,4%, Πειραιώς +2,1%, Eurobank +1,4%. Αμετάβλητη η Attica Bank, οριακά στο κόκκινο η Τρ. Ελλάδος (-0,2%).
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  στην πρώτη θέση η Coca-Cola (+2%). Ακολουθούν Μυτιληναίος, Τιτάν και  Lamda +1,7%, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και Φουρλής +1%.
 Στο κόκκινο ΕΥΔΑΠ -1,5%, ΟΤΕ -1,3%,  Jumbo -0,8%,  Motor Oil -0,2%.

Θετική εικόνα στο ταμπλό των mid caps. Προηγούνται Quest +1,9%, Intracom +1,7%,  MIG +1,5%, Profile +1,2%, ΟΛΘ και Πλαίσιο +1%.

Διαβάστε επίσης