Αγορές

Ανοδική αντίδραση και συναλλακτική άπνοια στο χρηματιστήριο


Άλλη μία ισχυρή τεχνική αντίδραση αποκαθιστά τις ισορροπίες στο ΧΑ, δίνοντας ελπίδες για περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων με συνέχιση της ανάκαμψης.

Η συναλλακτική άπνοια και ο χαμηλός τζίρος (μόλις 24,7 εκατ. ευρώ) δεν συνηγορούν βέβαια σε αισιόδοξες προβλέψεις. Καθιστούν όμως ευκολότερη τη χειραγώγηση μετοχών και δεικτών.

Θετική η επίδραση από τις διεθνείς αγορές, που κινούνται σήμερα ανοδικά με μεγάλα κέρδη, ποντάροντας στις προοπτικές που δημιουργούνται με την παρουσίαση πολλών εμβολίων για τον κορονοϊό. Στο +1,6% ο DAX, κέρδη 2,1% στο Παρίσι, άνοδο 1,2% σημειώνει αυτή την ώρα ο Dow Jones στη Wall Street.

Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν  ότι καθοριστικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση κλίματος τις επόμενες μέρες-εβδομάδες στο ΧΑ θα είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τα επιδημιολογικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας, που θα οδηγήσουν πιθανότητα στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, με άμεσες επιπτώσεις σε πολλούς τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σημαντική παράμετρος θα είναι η συναλλακτική κίνηση. Ο χαμηλός τζίρος των τελευταίων ημερών υποδηλώνει ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή, καθώς οι διαχειριστές εκτιμούν ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί.

Μετοχές και δείκτες

Αναλυτές θεωρούν ως θετική ένδειξη την επαναπροσέγγιση  της περιοχής των 630 μονάδων, που ήταν πρόσφατα  σημείο ισχυρής στήριξης και τώρα μπορεί να αποδειχθεί σημαντική αντίσταση, όπου μπορεί να ανακοπεί η κίνηση ανάκαμψης.
 Οι βασικοί δείκτες τερμάτισαν σήμερα  κοντά στα υψηλά ημέρας, κινούμενοι ανοδικά με μικρές διακυμάνσεις.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +1,54% στις 626,84 μονάδες και τερμάτισε στις 626,39μονάδες, κερδίζοντας 1,47%.
Κατά 1,60% ενισχύθηκε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.505,55 μονάδες

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +4,54% και στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε χαμηλότερα, κλείνοντας με άνοδο 2,77%. Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Πειραιώς +3,6%,Εθνική, Eurobank και Attica Bank +3,3%, Alpha Bank +1,2%, Τρ. Ελλάδος  +0,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips ξεχώρισαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +5% και ΔΕΗ +3,8%. Ακολούθησαν Coca-Cola +3,1%, Ελλάκτωρ +2,3%, Βιοχάλκο και Jumbo +2,1%, ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίος +1,8%.
Στο κόκκινο ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -2,7%, Motor Oil -1,6%, Lamda -0,2%.

Στα mid caps Cenergy +4,5%, Intracom +3,6%,  Πλαστικά Θράκης, Ιντρακάτ και Ολυμπιακή Τεχνική +3,2%.

Διαβάστε επίσης