Αγορές

Ανοδική αντίδραση στο ΧΑ, κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές


Οπως "ο πνιγμένος απ' τα μαλλιά του πιάνεται", οι αγορές αρπάζονται  τώρα από τις πληροφορίες για την παρασκευή πολλών νέων εμβολίων για τον κορονοϊό, προσπαθώντας να αποφύγουν περαιτέρω καταβύθιση. Ισχυρή ανοδική αντίδραση εκδηλώνεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι βασικοί δείκτες σημειώνουν άνοδο 2,7%. Το ΧΑ ακολουθεί με μικρότερα κέρδη, κόντρα στις ανησυχίες που προκαλούν η αναζωπύρωση της πανδημίας και η κλιμάκωση της έντασης  στα ελληνοτουρκικά.

Η συναλλακτική άπνοια στην ελληνική αγορά συνεχίζεται και ο τζίρος είναι πολύ χαμηλός (μόλις 11 εκατ. ευρώ σε τρεις ώρες συνεδρίασης), καθιστώντας  εύκολη τη χειραγώγηση μετοχών και δεικτών.

Αυτό υποδηλώνει ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή, καθώς οι διαχειριστές εκτιμούν ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί και όλα τα σενάρια για την περαιτέρω πορεία  του ΧΑ  παραμένουν ανοιχτά.

 Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν  ότι καθοριστικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση κλίματος τις επόμενες μέρες-εβδομάδες θα είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τα επιδημιολογικά στοιχεία  για την εξέλιξη της πανδημίας, που θα οδηγήσουν πιθανότητα στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, με άμεσες επιπτώσεις σε πολλούς τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν στο η ισχυρή ενδοσυνεδριακή αντίδραση φαίνεται ότι αξιοποιείται για την κατοχύρωση intraday κερδών και για κλείσιμο θέσεων. Το τελευταίο 15λεπτο οι δείκτες έχουν πάρει καθοδική κατεύθυνση και τα κέρδη ψαλιδίζονται.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +1,54% στις 626,84 μονάδες και τώρα βρίσκεται στις 624,5 μονάδες, κερδίζοντας 1,15%.

Κατά 1,05% ενισχύεται ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κινούμενος στις 1.497 μονάδες

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +4,54% και τώρα έχει χάσει μέρος των κερδών του, διολισθαίνοντας στο +2,85%. Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Προηγείται η Εθνική με +4,4%. Ακολουθούν Πειραιώς και Attica Bank +3,7%, Alpha Bank +2,2%,  Eurobank -1,8%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips ξεχωρίζουν ΔΕΗ και Coca-Cola με κέρδη 3%.  Ακολουθούν Φουρλής +2,7%, Βιοχάλκο  +2,5%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2%, Aegean +1,8%, ΕΛΠΕ και Μυτιληναίος +1,6%,  ΕΧΑΕ +1,2%.

Στο κόκκινο ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -2,7%, Jumbo -1,4%, Motor Oil -1%, Lamda -0,4%.

Στα mid caps Cenergy +4,1%, Πλαστικά Θράκης +4%, Ιντρακάτ +3,6%, Intracom +2,3%, Ολυμπιακή Τεχνική και Αβαξ +1,7%.

Διαβάστε επίσης