Αγορές

Πανδημία και γεωπολιτικό ρίσκο "γονατίζουν" το χρηματιστήριο


Χαμηλό βαρομετρικό διαμορφώνεται στο ΧΑ, με καταλύτη το αυξανόμενο γεωπολιτικό ρίσκο, καθώς κλιμακώνεται η ένταση με την Τουρκία.Πηγή αβεβαιότητας και ανησυχιών παραμένει επίσης η εξέλιξη της πανδημίας, που καθιστά πλέον αναγκαία τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, με αναπόφευκτες δυσμενείς επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, στην οικονομία και την απασχόληση.

Στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, η Αγκυρα "απαντά"  με νέες επιθετικές κινήσεις: Στέλνει το Oruc Reis  για έρευνες στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αμφισβητώντας εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Στο νότιο Αιγαίο "μυρίζει πάλι μπαρούτι" και οι κίνδυνοι αυξάνονται. Εύλογες οι άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στο χρηματιστήριο, όπου οι επενδυτές προσπαθούν να περιορίσουν το ανειλημμένο ρίσκο, προχωρώντας σε βιαστικές ρευστοποιήσεις.

Οι πιέσεις επεκτάθηκαν σήμερα από τα τραπεζικά χαρτιά στα εμποροβιομηχανικά blue chips και οι δείκτες "πήραν την κατηφόρα", καταγράφοντας μεγάλες απώλειες. Ακαρπες οι προσπάθειες ισχυρών χαρτοφυλακίων, που επιχείρησαν με αγοραστικές παρεμβάσεις να ανακόψουν την πτώση.

Ρευστό σκηνικό στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που εμφανίζουν εικόνα σταθεροποίησης εν μέσω συναλλακτικής άπνοιας - λόγω πανδημίας και  θερινών διακοπών. Οριακά κέρδη στη Φρανκφούρτη, +0,4% το Λονδίνο και το Παρίσι, μεικτή εικόνα στη Wall Street, όπου ο Dow Jones σημείωνει άνοδο 0,8% ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά0,4%.

 Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ ανησυχητική ένδειξη αποτελεί η εκ νέου διάσπαση της στήριξης στις 630 μονάδες.
Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό -2,98% στις 613,40 μονάδες και τερμάτισε με απώλειες 2,42% στις 617,33.

Κατά 2,49% υποχώρησε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.481,78 μονάδες

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε -4,97% και τερμάτισε  - 4,22% στις 298,57 μονάδες. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Πειραιώς -7,6%, Attica Bank -6,4%, Εθνική -6,2%, Alpha Bank -4,6%, Eurobank -1,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips μόνον 2 μετοχές διατηρούν θετικό πρόσημο: ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +2,2% και Σαράντης +1,1%. 

Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες Aegean  -5,6%, Μυτιληναίος και Βιοχάλκο -4,8%, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ -4,6%, ΕΧΑΕ -4,2%, ΟΠΑΠ -%.

 Στα mid caps πρωταγωνίστησαν αρνητικά δύο μετοχές του ομίλου Κόκκαλη: Ιντρακάτ -11,6%, Intracom -7,9%. Quest, Cenergy, Αβαξ και Ολυμπιακή Τεχνική -5%.

Διαβάστε επίσης