Χρηστικά

Άνω-κάτω οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων με τις αλλαγές στις ζώνες


Το 2022 μπαίνουν στο αντικειμενικό σύστημα άλλες 1.500 περιοχές. Tα ακίνητα που βρίσκονται σε αυτές, θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ και άλλους 19 φόρους

Τα πάνω κάτω έρχονται εντός του 2022 στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, καθώς ενώ δεν θα μεταβληθούν οι τιμές, θα επαναχαραχθούν  οι ζώνες, στις οποίες χωρίζονται τα ακίνητα.

Ταυτόχρονα, το 2022, μπαίνουν στο αντικειμενικό σύστημα άλλες 1.500 περιοχές της χώρας και τα ακίνητα που βρίσκονται σε αυτές, θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ αλλά και με υψηλότερους φόρους μεταβίβασης, τέλη κ.λπ.

Ειδικότερα, μετά και την προσθήκη νέων περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, οι ζώνες στο σύνολο της χώρας ανέρχονται σε 13.808.

Σύμφωνα με τον ν.  4646/2019 δίνεται η δυνατότητα για την επαναχάραξη των ζωνών στις οποίες βρίσκονται τα ακίνητα, κατόπιν εισήγησης ειδική επιτροπής.

Οι νέες ζώνες των αντικειμενικών τιμών θα αυξηθούν στο σύνολό τους, ώστε κάθε νέα ζώνη να καλύπτει λιγότερα ακίνητα και ο προσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών να είναι πιο ακριβής, σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα όπου στην ίδια ζώνη υπάρχουν ακίνητα με μεγαλύτερο εύρος απόκλισης των πραγματικών τιμών.

Επίσης, σε άλλες περιοχές, ίσως κριθεί σκόπιμη η σύμπτυξη των υφιστάμενων σε λιγότερες, που σημαίνει ότι οι νέες ζώνες, θα καλύπτουν, περισσότερα ακίνητα, στα οποία όμως, δεν θα υπάρχουν διαφορές στις πραγματικές τους τιμές.

Οι αλλαγές αυτές, θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα ακίνητο που βρίσκεται στη ζώνη Γ μιας περιοχής, που έχει χαμηλή τιμή, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ακίνητα του Δήμου να μεταφερθεί στη Β΄ ή στην Α’ ζώνη, που έχει υψηλότερη τιμή.

Φυσικά μπορεί να ισχύσει και το αντίστροφο, δηλαδή ένα ακίνητο από την ακριβή ζώνη να βρεθεί σε φθηνότερη ζώνη.

Η επαναχάραξη των τιμών ζώνης, θα γίνει σε πρώτη φάση στα μεγάλα αστικά κέντρα και κατόπιν θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Το έργο θα αναλάβει ειδική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ενώ δεν αποκλείεται η συνεργασία με άλλους φορείς.

Άλλωστε, ο νόμος προβλέπει, πως, η Επιτροπή δύναται να ζητά τη συνδρομή ή τη συμμετοχή οποιουδήποτε άλλου δημοσίου ή ιδιωτικού φορέα ή προσώπου, με εμπειρία και ειδικές γνώσεις για την ολοκλήρωση του έργου της και τη χορήγηση μη προσωποποιημένων στοιχείων από το ΤΕΕ, την Τράπεζα της Ελλάδος και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τα οποία παρέχονται υποχρεωτικώς χωρίς την επίκληση απορρήτου.

Υπενθυμίζεται ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες είναι αυξημένες σε 7.634 περιοχές – ζώνες ή στο 52%, σε 2.860 ζώνες επήλθε μείωση των τιμών, ενώ αμετάβλητες έμειναν οι αντικειμενικές αξίες σε 2.729 ζώνες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα