Πολιτική

ΑΝ.ΕΛ στα πρόθυρα νευρικής κρίσης!


Αντίρροπες δυνάμεις που είναι ικανές να διαλύσουν το οικοδόμημα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ασκούνται τις τελευταίες ώρες. Η απόφαση της ηγεσίας των ΑΝ.ΕΛ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, δημιουργούν ισχυρούς κλυδωνισμούς στο κόμμα, το οποίο διάγει ημέρες «εμφύλιας» διαμάχης.

Η προσπάθεια του Πάνου Καμμένου να επιβάλλει την κομματική πειθαρχία στους ΑΝ.ΕΛ, που συνεπάγεται καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και συναίνεση στην κεντρική πολιτική επιλογή της ηγεσίας για αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα, πέφτει στο κενό. Προβεβλημένα στελέχη του κόμματος διαφοροποιούνται ξεκάθαρα από τις επιλογές Καμμένου και εκφράζουν την αντίθεσή τους.

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, που διατηρεί τη θέση της υφυπουργού Εσωτερικών, διαφώνησε ριζικά με την διαφαινόμενη αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και την… εντολή του τελευταίου για συνολική απόσυρση όλων των στελεχών των ΑΝ.ΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα.

«Τι σημαίνει ότι ο κ. Καμμένος θα αποσύρει τους βουλευτές; Οι βουλευτές δεν είναι αντικείμενα ούτε βαλίτσες για να τις αποσύρουμε και να τις απομακρύνουμε. Ο κάθε βουλευτής και ο κάθε υπουργός αποφασίζει κατά συνείδηση. Και εάν έχει πράξει σωστά ή λάθος θα κριθεί στην πορεία και θα αναλάβει την ευθύνης της όποιας επιλογής του... Σαφέστατα υπάρχει η αντίθεση των ΑΝΕΛ για να συμπεριληφθεί το όνομα Μακεδονία στην ονομασία, δεν είναι όμως μόνο αυτό, είναι πολλά άλλα πράγματα τα οποία πρέπει να υπάρχουν μέσα στη συμφωνία.», δήλωσε σήμερα η κ. Χρυσοβελώνη και πρόσθεσε: για αυτό θεωρώ εγώ προσωπικά, ότι καλό είναι η συμφωνία αυτή να αξιολογηθεί στο σύνολο της και τότε μόνο θα μπορεί κανείς να κρίνει εάν αυτή η συμφωνία είναι προς το συμφέρον ή όχι της χώρας».

Ήδη εκτός κομματικής γραμμής, είναι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος έχει δηλώσει δημόσια ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας, μάλιστα, πως «δεν θα συμβάλω στο να πέσει η κυβέρνηση».

Υπάρχουν, βέβαια, και οι πιστοί στον Πάνο Καμμένο, που προτίθεται να ακολουθήσουν τις… εντολές του. Όπως, για παράδειγμα ο Κώστας Κατσίκης που υποστήριξε ότι: «αν ο Αλέξης Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για το Σκοπιανό, οι ΑΝΕΛ δεν θα τη δώσουμε».


 

Διαβάστε επίσης