Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Συναινετικό διαζύγιο ή ακραία διαμάχη;


Πιο κοντά από ποτέ το κυβερνητικό διαζύγιο. Οι εκτιμήσεις του Μαξίμου για τα «σχέδια» Καμμένου και οι προετοιμασίες για όλα τα ενδεχόμενα

Το διαζύγιο ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες μοιάζει να είναι αναπόφευκτο. Αυτό που μένει να καθοριστεί είναι ο χρόνος έκδοσής του και κυρίως: αν θα είναι συναινετικό ή η ηγεσία των ΑΝ.ΕΛ θελήσει να φέρει την «αντιδικία» εντός της Βουλής και να φτάσει την… κόντρα στα άκρα, ψηφίζοντας την πρόταση μομφής που ενδεχομένως να καταθέσει η Νέα Δημοκρατία.

Το βελούδινο διαζύγιο αποτελεί το επιθυμητό για το Μαξίμου αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και εφικτό. Ο Πάνος Καμμένος ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης με το Μαξίμου,  μιλώντας για αποστασία, μετά τη διαρροή της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο. 

Με την κοινοβουλευτική ομάδα του να φυλλοροεί και κομβικά στελέχη να αρνούνται να ακολουθήσουν την κομματική γραμμή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Πάνος Καμμένος είναι πολιτικά πιεσμένος. Θέλοντας να πετύχει την πολιτική επιβίωσή του και να διατηρήσει «ζωντανή» τη σύνδεσή του με τον εκλογικό του κοινό, κηρύσσει τον ανένδοτο για το Σκοπιανό, χαρακτηρίζει ως αποστάτες όσους δεν τον ακολουθήσουν και ενδεχομένως να επιχειρήσει την πλήρη αποσύνδεσή του με τους πρώην κυβερνητικούς εταίρους.

Πώς θα γίνει αυτό; Ψηφίζοντας την πρόταση μομφής που κατά πάσα πιθανότητα θα φέρει στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία. Απέναντι στον… απρόβλεπτο Πάνο Καμμένο, ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Η προετοιμασία για την επόμενη ημέρα, μετά την αποχώρηση Καμμένου, θα αποτελέσει το κύριο αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του δηλώνουν προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και γι’ αυτό της πλήρους ρήξης με τον πρώην κυβερνητικό εταίρο. Η κυβέρνηση εκτιμά πως έχει καλυμμένα τα νώτα της, τόσο αναφορικά με την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, όσο και στην αντιμετώπιση της πρότασης μομφής της Νέας Δημοκρατίας.

Η αριθμητική βγαίνει στο Μαξίμου

Το μέγα ερώτημα και ζητούμενο για το Μαξίμου, είναι αν «βγαίνουν» τα κουκιά», σε πρώτη φάση, για την Συμφωνία των Πρεσπών. Η κυβέρνηση ποντάρει στους τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού, συμπεριλαμβανομένου του Σταύρου Θεοδωράκη, που έχουν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας. Στα υπόψιν βρίσκεται πάντα ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος ενώ σ’ ό,τι αφορά τις διαρροές από τους ΑΝ.ΕΛ, τα πράγματα φαίνεται πως σχηματοποιούνται. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος θεωρείται σίγουρος πως θα ψηφίσει τη συμφωνία, ενώ η Ελ. Κουντουρά καιοΚ. Ζουράρις  δηλώνουν ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μελλοντικές διεργασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, υπό τον Πάνο Καμμένο, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα του κόμματος, σ’ ό,τι αφορά κυρίως την παρουσία του στον κυβερνητικό συνασπισμό. Πρόκειται για μία συνεδρίαση που αναμένεται ευλόγως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Νώντας Βλάχος
 

Διαβάστε επίσης