Πολιτική

Ο Καμμένος άνοιξε την πόρτα εξόδου- Κυβέρνηση μειοψηφίας με ψήφο ανοχής


Επισπεύδονται οι εξελίξεις, αποφασίζουν την Τετάρτη οι ΑΝΕΛ - Εχουν λύσεις στο Μαξίμου

Ηρθε το πλήρωμα του χρόνου για το προδιαγεγραμμένο διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ και το τέλος του κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας, που μπορεί να φέρει χρονικά πιο κοντά τις κάλπες; Την ώρα που μαίνεται η πολιτική μάχη για το σκάνδαλο Novartis, ο Πάνος Καμμένος βάζει ωρολογιακή βόμβα στην κυβέρνηση και προετοιμάζει το έδαφος για την αποχώρηση του, προαναγγέλλοντας «ανένδοτο» κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ καταγγέλλει εμμέσως προσπάθεια «αποστασίας» στο κόμμα του.

Την Τετάρτη συνεδριάζουν εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή των ΑΝ.ΕΛ κι εκεί αναμένεται να αποσαφηνισθούν οι προθέσεις του κ. Καμμένου, ο οποίος ανέβασε χθες τους τόνους, επικεντρώνοντας τα πυρά του στον πρώην ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά. Σε ανάρτησή του στο Twitter, xωρίς να τον κατονομάσει τον χαρακτήρισε «ολετήρα της κυβέρνησης και της χώρας».

Μπορεί να είναι απλώς μία ακόμη κίνηση τακτικής του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ, ο οποίος έχει αναγάγει το σκοπιανό-μακεδονικό σε «σημαία» του κόμματος του και προσπαθεί να προβάλει τη διαφοροποίηση του από την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας να επανασυσπειρώσει την εκλογική του βάση και να  προσεγγίσει πάλι το «εθνικολαϊκιστικό» ακροατήριο.

 Αναμενόμενη κίνηση

Ούτως ή άλλως η αποχώρησή των ΑΝ.ΕΛ από την κυβέρνηση είναι ζήτημα χρόνου – ο κ. Καμμένος έχει πει επανειλημμένα ότι θα φύγουν όταν η Συμφωνία φθάσει για ψήφιση στη Βουλή.  Αν η κίνηση αυτή επισπευσθεί, θα είναι μήνυμα ότι έρχονται σύντομα οι κάλπες - και ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ σπεύδει να αποχωρήσει, θέλοντας να κερδίσει χρόνο για να στηρίξει την εκλογική του καμπάνια στο «αντάρτικο» του κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Φαίνεται ότι στο Μαξίμου και στον ΣΥΡΙΖΑ ανέμεναν ότι ο κ. Καμμένος μπορεί να επισπεύσει την αποχώρηση του. Γι αυτό τις τελευταίες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος και  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έσπευδαν να διαμηνύσουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει και χωρίς τους ΑΝ.ΕΛ, βασιζόμενη σε ψήφο ανοχής – όπως γίνεται σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Προϋπόθεση αποτελεί βέβαια η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία εκτιμάται ότι θα εξασφαλιστεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με θετική ψήφο ορισμένων βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ και του Ποταμιού και κάποιων ανεξάρτητων.

Κοτζιάς: Ηθελε να ρίξει την κυβέρνηση

Οι εξελίξεις επιταχύνονται και η Συμφωνία μπορεί να φθάσει στη Βουλή στις αρχές Φεβρουαρίου. Την προσεχή Τετάρτη 9 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει στη Βουλή της πΓΔΜ η τελική φάση της συνταγματικής διαδικασίας για τη μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Σ έναν προφανή συμβολισμό, την ίδια ημέρα ο Πάνος Καμμένος ενδέχεται να ανακοινώσει την αποχώρηση του από την κυβέρνηση, σε έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος του.

Χθες εξαπέλυσε προειδοποιητικές βολές με αναρτήσεις του στο Twitter, οι οποίες ήταν ουσιαστικά αντίδραση-απάντηση σε δηλώσεις του πρώην ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά.
 Μιλώντας στο ραδιόφωνο News 24/7 ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι ο Π. Καμμένος ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά δεν το έκανε επειδή δεν θα τον  ακολουθούσαν οι βουλευτές του.

Η δήλωση αυτή εξελήφθη από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ως παραδοχή ότι επιχειρήθηκε «αποστασία» κάποιων βουλευτών του κόμματος του, οι οποίοι εμφανίζονται τώρα έτοιμοι να στηρίξουν με την ψήφο τους την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο υπουργός Αμυνας απάντησε με την ακόλουθη ανάρτηση του στο Twitter:

Κάνουν τραγικό σφάλμα όσοι νομίζουν ότι θα αποδεχτώ τετελεσμένα για το Εθνικό θέμα. Οι ΑΝΕΛ και ο ίδιος :
ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ
ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΑΣΤΕ
ΔΕΝ ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΟΤΕ.
Ο ολετήρας της χώρας και της κυβέρνησης ομολόγησε ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ.
ΕΜΕΙΣ ΑΝΕΝΔΟΤΟ

Ακολούθησε ανακοίνωση ότι  ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ συγκαλεί εκτάκτως την Τετάρτη την Κοινοβουλευτική Ομάδα και της Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος.

Πολιτικοί σχολιαστές  εκτιμούν ότι πάνω στο εύρημα της «νέας αποστασίας»  -την οποία χρεώνει στον Νίκο Κοτζιά, θεωρώντας τον μάλιστα εμπνευστή και αρχιτέκτονα της Συμφωνίας των Πρεσπών- ο Πάνος Καμμένος θα στηρίξει στη συνέχεια την πολιτική τακτική και την εκλογική του καμπάνια.

Διαβάστε επίσης