Οικονομία

Αναστολή πληρωμών εισφορών και φόρων, λόγω κορονοϊού


Τα πρώτα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας που ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρας ο οποίος δηλώνει ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ πιο σημαντικές και επώδυνες από τις αρχικές εκτιμήσεις

Αναστολή πληρωμής φόρων και εισφορών, περιλαμβάνει το πρώτο πακέτο μέτρων λόγω του κορονοϊού, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ τα μέτρα θα συμπληρωθούν στην πορεία, ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου και τις επιπτώσεις στην οικονομία.

Πρόκειται για την αναστολή για ένα τετράμηνο των πληρωμών φόρων και εισφορών, των επιχειρήσεων που αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους, λόγω του ιού.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών «Στην οικονομία, τα δεδομένα και οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεν παροδικές, αλλά τελικά θα είναι πολύ πιο σημαντικές και επώδυνες από τις αρχικές εκτιμήσεις», για να προσθέσει «απαιτείται συνεπώς, από όλους μας, ψυχραιμία, εγρήγορση και προνοητικότητα».

Ειδικότερα τα πρώτα μέτρα τα οποία δρομολογεί η κυβέρνηση είναι:

  • Η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
  • Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
  • Αντίστοιχα μέτρα για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις ρυθμίσεις αυτών, τα οποία θα εξειδικεύσει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
  • Η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να παρεμβαίνουμε έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και τις περιοχές που παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.
  • Πρωτοβουλίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αναληφθούν, έγκαιρα, συντονισμένες ευρωπαϊκές δράσεις. Αφού επαναξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να αναληφθούν, άμεσα, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών και στα δημόσια οικονομικά.
  • Πρωτοβουλίες τόσο στην κατεύθυνση πρόληψης της εξάπλωσης του ιού και  ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, όσο και τόνωσης της ρευστότητας και διαφύλαξης της απασχόλησης.
  • Πρωτοβουλίες που πρέπει να εξαιρεθούν – ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις – από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
  • Τέτοιες πρωτοβουλίες, που θα συνιστούν την δεύτερη δέσμη παρεμβάσεων των τριών συναρμόδιων Υπουργείων, θα κατατεθούν, προς συζήτηση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, τις επόμενες ημέρες.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα