Οικονομία

Κραχ στο χρηματιστήριο-χωρίς τέλος η κατάρρευση!


Ελεύθερη πτώση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, ενώ και οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, καθώς οι φόβοι των επενδυτών αυξάνονται για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της ταχείας εξάπλωσης του κορονοϊού, ενώ αναταραχή στις αγορές προκαλεί και η μεγάλη «βουτιά» της τιμής του πετρελαίου.

Πέραν  της αρνητικής επίδρασης εξωτερικών παραγόντων το κλίμα και οι προσδοκίες στο ΧΑ επιβαρύνονται από τις εξελίξεις σε τρία εσωτερικά μέτωπα: Μεταναστευτικό, «βάλτωμα» της οικονομίας, προβλήματα (κοινωνικά και οικονομικά) από την προσπάθεια των τραπεζών να περιορίσουν τα κόκκινα δάνεια.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή για το ΑΕΠ δ΄τριμήνου 2019 επέτειναν την αβεβαιότητα και τις ανησυχίες, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι από τον Οκτώβριο η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά επιβραδυνόμενης ανάπτυξης.

Η αγορά αρχικά υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 600 μονάδων με πτώση 13% υποχωρώντας σε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2018.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 610,81 μονάδες σημειώνοντας πτώση 10,80%.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχωρεί κατά περίπου 5 δισ. σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 9,97 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 10,11%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 11,33%.

Βαρειές απώλειες καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης . Από τις τραπεζικές μετοχές η πειραιώς υποχωρεί 22,635), της Εθνικής (-16,41%), της Alpha Bank(-15,35%) και της Eurobank(-12,03%).

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-17,37%) και των Υπηρεσιών Κοινής ωφέλειας (-14,15%).

Ανοδο καταγράφει μόνο μία μετοχή, ο τίτλος της Elinoil(+9,74%), 72 πτωτικά και παραμένουν σταθερές, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά.

Διαβάστε επίσης