Αγορές

Ανάκαμψη-ανάσα στα χρηματιστήρια, άνοδος 18% στο ΧΑ σε 3 μέρες


Προσδοκίες για σταθεροποίηση, περαιτέρω ανάκαμψη και αντιστροφή τάσης το ΧΑ δημιουργούν οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις, κατά τις οποίες ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 18% από τα χαμηλά των 469,5 μονάδων, όπου είχε υποχωρήσει την περασμένη Τρίτη. Μίνι ράλι στη σημερινή συνεδρίαση, με μεγάλο όγκο συναλλαγών και αυξημένο τζίρο - στοιχεία που υποδηλώνουν αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της αγοράς σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.

Συγκρατημένη αισιοδοξία δημιουργεί και η εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, που παρέμειναν και σήμερα σε τροχιά ανάκαμψης, καταγράφοντας μεγάλα κέρδη. Περίπου κατά 3,6% ενισχύθηκε ο DAX, +4,2% ο CAC40, ενώ ο FT100 έχασε τα ενδοσυνεδριακά κέρδη του, ακολουθώντας τους δείκτες της Wall Street που πελαγοδρομούν στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος.

Θετική η επίδραση από τις αγορές ομολόγων, όπου τα ευρωπαϊκά χρεόγραφα ενισχύθηκαν σήμερα και οι αποδόσεις των γερμανικών, γαλλικών κλπ υποχώρησαν κατά 11-12 μονάδες βάσης. Τα ελληνικά που ανέκτησαν χθες σημαντικό μέρος του πρόσφατα απολεσθέντος εδάφουν, κινήθηκαν σταθεροποιητικά.

Βασικός καταλύτης βελτίωσης κλίματος στις αγορές ήταν οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, που διοχετεύουν ποταμούς ρευστότητας στο σύστημα για να αποτρέψουν ντόμινο καταρρεύσεων..

Στα χρηματιστήρια - ιδιαίτερα στο ΧΑ - στην ανάσχεση πιέσεων συνέβαλε η απαγόρευση του short selling.

 Αναλυτές εκτιμούν ότι η άνοδος των δύο τελευταίων ημερών έχει περισσότερο χαρακτήρα τεχνικής αντίδρασης και ήταν θέμα χρόνου να εκδηλωθεί. Λόγω των παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών και της διοχέτευσης ρευστότητας, η αντίδραση αυτή μπορεί να προσλάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού και τις εκτιμώμενες επιπτώσεις της στην οικονομία. Ο Διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, διατυπώνοντας στην  έκθεση του την πρόβλεψη ότι στην καλύτερη περίπτωση η ανάπτυξη θα είναι φέτος μηδενική.

Η συνεδρίαση- Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με ισχυρές ανοδικές τάσεις και ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας  +7,87% στις 566,63 μονάδες. Στη συνέχεια κινήθηκε σε μικρό εύρος διακύμανσης και έκλεισε στις 555,13 μονάδες, με κέρδη 5,68%.

 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 5,52% στις 1.340,25 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης “απογειώθηκε” αρχικά στο +13,25% και τερμάτισε με άνοδο 7,36%.  Επικεφαλής της κούρσας η Εθνική με +9,5%. Πειραιώς +7,7%, Eurobank +7,5%, Alpha +6%, Ελλάδος +1,8%, η Attica Bank +1,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσιακό άλμα +20% πραγματοποίησε η Motor Oil, που γνωστοποίησε ότι διαθέτει ρευστότητα άνω του 1 δισ. ευρώ και μπορεί να επωφεληθεί από τη μεγάλη πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου. Ακολούθησαν Aegean με +15%, Σαράντης +12,1%, ΕΛΠΕ +11,6%, Μυτιληναίος +8,7%, Βιοχάλκο +7%, Coca-Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +6,6%.

Διαβάστε επίσης