Χρηστικά

Έλεγχοι για μαύρο χρήμα και μεγάλη φοροδιαφυγή


Εκατοντάδες οι μηνυτήριες αναφορές που υποβλήθηκαν στο δεκάμηνο του 2022, εναντίον όσων φέρονται ως εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και ξεπλύματος

Σε 370 ανέρχονται τα άτομα που ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από την ΑΑΔΕ και την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, καθώς στη χώρα, η μεγάλη φοροδιαφυγή οργιάζει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ είναι εκατοντάδες και οι μηνυτήριες αναφορές που υποβλήθηκαν στο δεκάμηνο του 2022, εναντίον όσων φέρονται ως εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ειδικότερα, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2022, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στις φορολογικές αρχές αιτήματα παροχής πληροφοριών για 370 άτομα.

Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία βρίσκονται εμπλεκόμενα σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, και η Αρχή για το ξέπλυμα ζητεί από την ΑΑΔΕ πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία που δηλώνουν στην Εφορία, ώστε να συνεχιστεί σε βάθος η έρευνα.

Τα άτομα αυτά προέκυψαν από τη διερεύνηση 88 υποθέσεων που έχει ανοίξει η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος.

Επίσης, έχει δοθεί εντολή ελέγχου για τη διερεύνηση 213 υποθέσεων. Ακόμη, στο δεκάμηνο του 2022, έχουν κλείσει 138 υποθέσεις φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος, στις οποίες βεβαιώθηκε συνολικά ποσό ύψους 86,3 εκατ. ευρώ, εκ του οποίου έχει εισπραχθεί ποσό μόλις 1,95 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται, πως, τα συγκεκριμένα αιτήματα συνδρομής εστάλησαν από την «Μονάδα A'» της Αρχής, βασικό αντικείμενο της οποίας είναι η διερεύνηση χρηματοοικονομικών πληροφοριών.

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δύναται με βάση το συστατικό της νόμο, να διαβιβάζει και να ανταλλάσσει πληροφορίες εμπιστευτικής φύσης με τις αρμόδιες εισαγγελικές ή άλλες αρχές με ερευνητικές ή ελεγκτικές αρμοδιότητες, καθώς και με τις αρμόδιες αρχές του άρθρου 6 του ν.3691/2008, εφόσον οι πληροφορίες αυτές κρίνονται χρήσιμες για το έργο τους και για την εκπλήρωση των νόμιμων καθηκόντων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αρχή διαβιβάζει πληροφορίες στις Υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε), για πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες διάπραξης αδικημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να εξεταστεί, να ελεγχθεί και να αποδειχθεί ή όχι η διάπραξή τους.

Κάθε Έγγραφο Παροχής Πληροφοριών/Υπόθεση της Αρχής, ενδέχεται να περιλαμβάνει πληροφορίες για περισσότερα του ενός εμπλεκόμενα πρόσωπα, εφόσον αυτά σχετίζονται με την ίδια υπόθεση.

Τους ψάχνουν και για μαύρο χρήμα

Ταυτόχρονα, την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022,  οι φορολογικές αρχές απέστειλαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, 389 υποθέσεις για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, ώστε οι υπόχρεοι να ελεγχθούν και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Επίσης, στην Αρχή για το ξέπλυμα, παραπέμφθηκαν 306 υποθέσεις ιδιωτών ή νομικών προσώπων, που κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή ύψους άνω των 50.000 ευρώ.

Ακόμη, παραπέμφθηκαν στην Αρχή και 539 φορολογούμενοι, με αρρύθμιστα χρέη προς την εφορία ύψους άνω των 50.000 ευρώ, οι οποίοι θα ελεγχθούν και για πιθανή εμπλοκή τους σε ξέπλυμα χρήματος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα