Επιχειρήσεις

150 εκατ. θα “σηκώσει” από την αγορά η Capital Product του Β. Μαρινάκη


 Απορημένοι οι τηλεθεατές βλέπουν τις τελευταίες μέρες να διαφημίζεται σε πολλά κανάλια μιά εταιρεία ποντοπόρου ναυτιλίας, που δεν έχει καμία δραστηριότητα στην Ελλάδα.
 Είναι η  Capital Product Partners του Βαγγέλη Μαρινάκη, εταιρεία εισηγμένη στον Nasdaq, που διαθέτει στόλο πλοίων μεταφοράς κοντέινερς και υγροποιημένου φυσκού αερίου.

Ο λόγος της διαφημιστικής προβολής της στο ελληνικό κοινό είναι ότι ετοιμάζεται να προσφύγει στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, για να αντλήσει περί τα 150 εκατ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μέρους του τιμήματος πλοίων που αγοράστηκαν πρόσφατα.

Η εταιρεία θα εκδώσει ομολογίες 5ετούς διάρκειας, που θα διατεθούν με δημόσια εγγραφή στο επενδυτικό κοινό.

Είναι η δεύτερη ναυτιλιακή που προσφεύγει με ομολογιακή έκδοση στην ελληνική αγορά προς άντληση κεφαλαίων. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Μάιο η Costamare της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου (ξενοδοχείο Hilton, τουριστικό συγκρότημα Costa Navarino κλπ), που “σήκωσε” 100 εκατ. ευρώ με πολύ χαμηλό επιτόκιο (2,7%, πολύ χαμηλότερο απ' ό,τι δανείζεται από τις τράπεζες).
Ανάλογη επιτυχία  (μεγάλη υπερκάλυψη, χαμηλό επιτόκιο) αναμένεται να σημειώσει η έκδοση της Capital Product, η οποία θα πραγματοποιηθεί τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, μετά την επικείμενη έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Συνεταίρος του Αμερικανού υπουργού

Η Capital Product (CPLP) έναι μιά κερδοφόρα, δυναμική και ταχέως αναπτυσσόμενη ναυτιλιακή εταιρεία με διεθνείς δραστηριότητες στις θαλάσσιες μεταφορές φυσικού αερίου, εμπορευματοκιβωτίων και ξηρού φορτίου.

Παλαιότερα διέθετε και δεξαμενόπλοια. Ομως ο κλάδος αυτό αποσχίσθηκε το 2019 και εισφέρθηκε έναντι μετοχών στην αμερικανική Diamond S Shipping, εταιρεία μετοχικών συμφερόνων του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ και μεγαλοπενδυτή Γουίλμπουρ Ρος – όπου απέκτησε συμμετοχή ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Αγορά 600 εκατ. δολ.

Τώρα η CPLP διαθέτει 19 πλοία υψηλών προδιαγραφών: 3 μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG), 15 containerships και ένα φορτηγό Capesize μεταφοράς χύδην φορτίου. Η μέση ηλικία του στόλου είναι 8,8 έτη

Πριν από λίγες εβδομάδες ανακοίνωσε την απόκτηση τριών containerships τελευταίας γενιάς (X-DF LNG 174.000 κυβικών μέτρων) (“cbm”) από την CGC Operating, έναντι 599,5 εκατ. δολαρίων. Τα πλοία είναι ναυλωμένα με μακροχρόνια μίσθωση στην BP Gas και στην πετρελαϊκή «Cheniere».

Ναυλωμένα σε μεγάλες διεθνείς εταιρείες  (BP, Cheniere, CMA-CGM, Maersk, ZIM Integrated Shipping κλπ) είναι και τα άλλα πλοία, αποφέροντας υψηλά έσοδα στην εταιρεία.

 Η  Capital Product είχε έσοδα 38,1 εκατ. δολ. στο πρώτο φετινό τρίμηνο, αυξημένα κατά 13% από πέρυσι.
 Τα καθαρά κέρδη τριμήνου ανήλθαν σε 10,9 εκατ. δολάρια (+63% από πέρυσι).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα