Επιχειρήσεις

Ανοίγει δρόμο για την ελληνική ναυτιλία η Costamare, με έκδοση ομολόγου


Σε μιά ευνοϊκή συγκυρία – καθώς η ναυλαγορά ανεβαίνει  και οι προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας ενισχύονται, η διεθνοποιημένη ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία “βρίσκει το δρόμο” για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, που μπορεί να αποτελέσει νέα πηγή χρηματοδότησης. Εχουν προηγηθεί πολυετείς άκαρπες προσπάθειες διαμόρφωσης νομοθετικού πλαισίου που θα επέτρεπε/διευκόλυνε την εισαγωγή ναυτιλιακών εταιρειών στο χρηματιστήριο.

Κι ενώ οι μεγάλες ναυτιλιακές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων είναι παρούσες στη Wall Street, ανοίγει τώρα γι αυτές η... “πλαϊνή πόρτα” του ΧΑ: Μπορούν να αντλήσουν χρήμα από την ελληνική κεφαλαιαγορά με εκδόσεις ομολόγων, τα οποία θα είναι διαπραγματεύσιμα στην αγορά τίτλων σταθερής απόδοσης.

Η πρώτη κίνηση γίνεται από την Costamare του ομίλου Κωνσταντακάτου, που ελέγχει επίσης το μεγάλο τουριστικό συγκρότημα Costa Navarino και το Hilton της Αθήνας. Η ναυαρχίδα του ομίλου,  που είναι εισηγμένη στο NYSE με κεφαλαιοποίηση 1,3 δισ δολάρια, θα αντλήσει 100 εκατ. ευρώ από την ελληνική κεφαλαιαγορά, εκδίδοντας 5ετή ομόλογα μέσω της θυγατρικής κυπριακής εταιρείας συμμετοχών Costamare Participations.

 Από Τετάρτη οι εγγραφές

Το προς άντληση ποσό θεωρείται μικρό για τα οικονομικά μεγέθη της Costamare, η οποία επιδιώκει πρωτίστως να “τεστάρει”την ελληνική αγορά και να ανοίξει νέους δρόμους για τις ελληνόκτητες επιχειρήσεις του κλάδου.  Η επιτυχία της έκδοσης θεωρείται περίπου δεδομένη και εκτιμάται ότι το εγχείρημα θα βρεί μιμητές στο χώρο της ποντοπόρου ναυτιλίας.
Θα εκδοθούν 100.000 ομολογίες των 1.000 ευρώ, οι οποίες θα διατεθούν με δημόσια εγγραφή. Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν μεθαύριο  Τετάρτη 19 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 21 Μαΐου. Αναμένεται μεγάλη υπερκάλυψη, καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από επενδυτικά χαρτοφυλάκια,εγχώρια και ξένα.

Τα κεφάλαια που θα συγκεντρώσει ο όμιλος της Costamare Shipping θα αξιοποιηθούν κυρίως για αγορές πλοίων. Ειδικότερα, 85,6 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την εξαγορά τριών εταιρειών με ισάριθμα πλοία μεταφοράς κοντέινερς (MSC, MSC Ajaccio, MSC Amalfi), από τα οποία αναμένει έσοδα 255 εκατ. δολ. μέσα στα επόμενα 3 χρόνια..
Επίσης, ως 9,8 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέχρι τα τέλη του 2022 για αγορές μετοχών πλοιοκτητριών εταιρειών ή άλλων πλοίων.

Τα οικονομικά στοιχεία

Η Costamare είναι η κορυφαία ναυτιλιακή εταιρεία ελληνικών συμφερόντων. Διαθέτει στόλο 78 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, με συνολική μεταφορική ικανότητα περίπου 559.000 TEU. Τα περισσότερα πλοία της είναι ναυλωμένα με πολυετείς συμβάσεις από μεγάλες διεθνείς εταιρείες τακτικών γραμμών όπως οι Maersk, Cosco, Hapag-Lloyd, MSC, Evergreen, Yang Ming κλπ.

Ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε πέρυσι στα 460,3 εκατ. δολάρια και τα καθαρά κέρδη της ήταν 8,9 εκατ. δολάρια. Εχει ενεργητικό πάνω από 3 δισ. δολάρια και ρευστότητα 210 εκατ. δολ.

Η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου κατέχει το 55,3% των μετοχών της Costamare Shipping. Το πλειοψηφικό πακέτο είναι κατανεμημένο ως εξής: Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κωστής Κωνσταντακόπουλος έχει το 21,9%, ενώ ποσοστά 16,6% και 16,8% αντίστοιχα κατέχουν τα αδέλφια του Αχιλλέας και Χρήστος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα