Υγεία

Ζήτημα χρόνου το δεύτερο κύμα πανδημίας


Την ώρα που χαλαρώνουν αργά αλλά σταθερά τα περιοριστικά μέτρα, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι «ίσως ο κορωνοϊός να μην εξαφανιστεί ποτέ». Η ανησυχία για ένα δεύτερο ή και τρίτο κύμα της πανδημίας εντείνεται.

Αρχικά όλα έδειχναν ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα η ζωή μας θα διαδραματιζόταν "κεκλεισμένων των θυρών" ίσως και μέχρι το τέλος των θερινών διακοπών. Σχεδόν ξαφνικά όμως όλα άλλαξαν και μάλιστα νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε. Στη Γερμανία, την Ισπανία, την Ελλάδα και άλλες χώρες άρχισαν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα. Ακόμα και στη Μεγάλη Βρετανία, όπου καταγράφονται υψηλοί αριθμοί θανάτων και κρουσμάτων, εξετάζεται η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα μετά από αίτημα κορυφαίων πολιτικών της χώρας.

Η ανησυχία για το ενδεχόμενο νέου κύματος της πανδημίας λόγω της πρόωρης άρσης των περιοριστικών μέτρων είναι ωστόσο διάχυτη. Το δεύτερο ή και τρίτο κύμα της πανδημίας θεωρείται αναπόφευκτο. «Ο ιός ενδέχεται να γίνει ενδημικός ιός στις κοινωνίες μας», λέει ο Μάικ Ράιν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε συνέντευξη Τύπου και προσθέτει: «Ίσως και να μην εξαφανιστεί ποτέ ο κορωνοϊός».

Ήρθε για να μείνει;

Οι ιοί συνήθως έρχονται για να μείνουν. Αυτό θα συμβεί πιθνότατα και με τον κορωνοϊό.

«Το ίδιο συνέβη και με τον ιό HIV ή και με άλλους ιούς», συνεχίζει ο Μάικ Ράιν: «Ομως, υπάρχουν πλέον φάρμακα τα οποία διασφαλίζουν μια “συνύπαρξη” με τον ιό. Ελάχιστοι ιοί έχουν εξαφανιστεί εντελώς, όπως συνέβη με την ευλογιά». Υπάρχουν ωστόσο και ιοί οι οποίοι επανέρχονται, όπως έγινε με τη φυματίωση.

Μια ματιά στο απώτερο παρελθόν δείχνει ότι στην περίπτωση της λεγόμενης ισπανικής γρίπης το 1918, το δεύτερο κύμα ήταν χειρότερο του πρώτου.

Όταν στα τέλη Απριλίου ο συντελεστής μετάδοσης του ιού περιορίστηκε στο 0,76 η γερμανική κυβέρνηση και οι υγειονομικές υπηρεσίες αποφάσισαν το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων. Αμέσως ξεκίνησαν οι προετοιμασίες των κτιριακών εγκαταστάσεων, πχ. με τοποθέτηση διαχωριστικών, έτσι ώστε να εφαρμοστούν επιτυχώς οι αυστηροί υγειονομικοί κανόνες.

ΠΟΥ: Βήματα χαλάρωσης ανά 14 ημέρες

Για τον ΠΟΥ ωστόσο θα ήταν προτιμότερο η επιστροφή στην κανονικότητα να γίνει βάσει περισσότερων ενδείξεων και δεδομένων, αλλά και με πιο προσεκτικά βήματα. «Ιδανικό θα ήταν τα βήματα χαλάρωσης να γίνονται διαδοχικά κάθε 14 ημέρες, για να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο κίνδυνος νέων κρουσμάτων», ανακοίνωνε τον περασμένο μήνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφορικά με την στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΟΥ δεν υπάρχει επιστημονικός όρος για ένα «δεύτερο κύμα» μιας πανδημίας. Σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς την DW o Κρίστιαν Λιντμάιερ σημειώνει ότι αναφερόμαστε σε δεύτερο ή τρίτο κύμα όταν «μετά από περιορισμό των κρουσμάτων ενός ιού καταγράφεται νέα έξαρση».

Ήδη από τώρα υπάρχουν προάγγελοι ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας. Στη Κίνα, τη Ρωσία ακόμα και στη Νότια Κορέα, η οποία δέχθηκε συγχαρητήρια για τον περιορισμό του πρώτου κύματος, καταγράφονται νέα κρούσματα  του SARS-CoV-2.

Με την έναρξη της τουριστικής περιόδου το δεύτερο κύμα κορωνοϊού ενδέχεται να έρθει πιο γρήγορα

Τώρα που στο βόρειο ημισφαίριο ξεκινά το καλοκαίρι και χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία προσβλέπουν παρά την πανδημία στην έλευση τουριστών, το δεύτερο κύμα της πανδημίας ενδέχεται να εμφανιστεί αργά ή γρήγορα. Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο στο ιατρικό περιοδικό The Lancet το θεωρεί δεδομένο.

«Είναι ακριβώς αυτό που προσπαθούμε να αποφύγουμε», εξηγεί ο Μάικ Ράιν από τον ΠΟΥ και καταλήγει: «Ελπίζουμε ότι χώρες όπως η Γερμανία, η Κίνα, η Κορέα θα είναι σε θέση να περιορίσουν ενδεχόμενες εστίες της πανδημίας, λαμβάνοντας, αν κριθεί αναγκαίο, περιοριστικά μέτρα σε τοπικό επίπεδο για να αποτρέψουν εξάπλωση του κορωνοϊού».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα