Πολιτική

Υποχωρεί σε ΕΚΑΣ και ειδικά μισθολόγια η κυβέρνηση


Ψάχνουν ισοδύναμα αντί του «παγώματος». Απόψε η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Στο παρά πέντε της ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, η κυβέρνηση αναγκάζεται να υποχωρήσει σε δύο θέματα που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις  από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης: Στο «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων για δύο χρόνια και στην αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ των τελευταίων έξι μηνών. Για τα ειδικά μισθολόγια - κυρίως των στρατιωτικών- υπήρξε διαφωνία και από πλευράς ΑΝ.ΕΛ, γεγονός που δημιουργούσε κίνδυνο διάρρηξης της κυβερνητικής συνοχής. Οι δύο τροπολογίες αποσύρονται και αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα για την εξοικονόμηση 188 εκατ. ευρώ.

Την απόσυρση της τροπολογίας για τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ θα ανακοινώσει στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως προανήγγειλε ο  υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος . Για τα ειδικά μισθολόγια αναμένονται οι προτάσεις των αρμοδίων υπουργών, οι οποίες θα αξιολογηθούν σήμερα σε κυβερνητικό επίπεδο. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός της ημέρας, πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση και αρχίσει διαδικασία ψήφισης του ν/σ  στη Βουλή.

 Για το ΕΚΑΣ ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι όσα καταβλήθηκαν φέτος σε συνταξιούχους οι οποίοι δεν δικαιούνται πλέον αυτό το επίδομα, δεν πρόκειται να παρακρατηθούν από τις συντάξεις τους. " Ακόμη κι ένα ευρώ να χάνει κάποιος χαμηλοσυνταξιούχος από το επίδομα, είναι πολύ κακό", τόνισε ο υπουργός.

 Κατρούγκαλος: Δεν είναι φοροφυγάδες 

Επισήμανε επίσης ότι όσοι έπαιρναν ΕΚΑΣ και πλέον δεν θα το δικαιούνται, δεν είναι φοροφυγάδες που πρέπει να κυνηγηθούν. οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, Τόνισε επίσης ότι ως μικρό αντιστάθμιση για την απώλεια του επιδόματος αυτού, θα έχουν μικρότερη συμμετοχή στη δαπάνη για φάρμακα.

Αναφορικά με τις συντάξεις, μιλώντας στο MEGA ο υπουργός σημείωσε ότι:

- Οι χαμηλές συντάξεις θα ανέβουν στο τέλος του έτους

- Η εθνική σύνταξη των 384 ευρω θα καταβάλλονται με 20 χρόνια ασφάλισης. Πρόσθεσε δε, ότι από το Ιούλιο θα γίνουν οι 'λίγες' -όπως τις χαρακτήρισε- μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. "Δεν θα πέσουμε έξω. Δεν θα υπάρχει 'κόφτης' σε μισθούς και συντάξεις", υπογράμμισε. "Βασικός κίνδυνος στην Ελλάδα είναι η φτώχεια των ανέργων των μονογονεϊκών οικογενειών και της παιδικής φτώχειας", τόνισε.

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε επιπλέον ότι, εφόσον από το επόμενο εξάμηνο υπάρξει επιστροφή στην Ανάπυξη, το Ασφαλιστικό θα είναι βιώσιμο. "Μέχρι το 2060 θα πάμε με αυτό το ασφαλιστικό μοντέλο" δήλωσε, τονίζοντας ότι "η γενιά των πενηντάρηδων επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο".

Για τη διαπραγμάτευση, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι το μυστικό είναι να έχεις θέσεις, ενώ σημείωσε ότι για τις ομαδικές απολύσεις το ΔΝΤ είναι απομονωμένο. "Δεν θα πάμε σε χειρότερο από αυτό του ευρωπαϊκού μοντέλου", σημείωσε.

Απόψε η ψηφοφορία

 Απόψε ολοκληρώνεται με την ψήφιση του, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου ενώ θα προηγηθούν οι ομιλίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και των άλλων πολιτικών αρχηγών.

Xθες ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη που συγκάλεσε  ζήτησε από τους υπουργούς  να καταθέσουν έως σήμερα προτάσεις ισοδυνάμων μέτρων ανά υπουργείο, έναντι του "παγώματος" των αντίστοιχων ειδικών μισθολογίων.  Στη σύσκεψη κλήθηκαν οι υπουργοί Εθνικής  Άμυνας Πάνος Καμμένος, Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Εμπορικής Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας καθώς επίσης και οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Ε τω μεταξύ χθες σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για αναγκαία και κοινωνικά δίκαια μέτρα και την αντιπολίτευση να την κατηγορεί ότι επιβάλει «κόφτη» συντάξεων και μισθών

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκαν ο δημοσιονομικός κόφτης και  το Ταμείο Αξιοποίησης και Επενδύσεων.

Από κυβερνητικής πλευράς, υποστηρίχθηκε  ότι τα μέτρα είναι αναγκαία και δίκαια ενώ από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης η κριτική τους εστιάστηκε  στη μείωση των κοινωνικών δαπανών αλλά και των συντάξεων και στην επιβολή έμμεσων και άμεσων φόρων.

Για «κόφτη» μισθών και συντάξεων έκαναν λόγο οι ομιλητές της ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη για γονάτισμα των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, η Χρυσή Αυγή για υποδούλωση της χώρας, το Ποτάμι για οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, το ΚΚΕ για οδοστρωτήρα που ισοπεδώνει ότι άφησαν όρθιο οι προηγούμενοι και η Ένωση Κεντρώων για άδικα και αντικοινωνικά μέτρα.

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έδωσαν έμφαση στην σκληρή διαπραγμάτευση, που όπως υποστηρίζουν, έδωσε και δίνει η κυβέρνηση καταφέρνοντας να κρατήσει όρθια την χώρα, ενώ κατηγορούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για υποκρισία και χαρακτηρίζουν τις νέες ρυθμίσεις κοινωνικά δίκαιες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις