Άμυνα & Διπλωματία

Υπουργείο Άμυνας: Ναυμαχίες για την προμήθεια φρεγατών


Μπορεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος να υπέγραψε το LOI - Letter of Intent (επιστολή προθέσεως) με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλύ (Florence Parly) στο Παρίσι, για τις φρεγάτες Belharra όμως οι Αμερικανοί καταθέτουν πιο δελεαστική πρόταση για την αγορά τεσσάρων φρεγατών MMSC, ενώ στο προσκήνιο επανέρχεται και το θέμα των δύο αμερικανικών αντιτορπιλικών τύπου ARLEIGH BURKE.

Η ΓΔΑΕΕ έλαβε προς το τέλος του προηγούμενου μήνα την επίσημη απάντηση στην σχετική Επιστολή Αιτήματος (LoR) για ενημέρωση για τη Τιμή & Διαθεσιμότητα (Price & Availability) που είχε σταλεί προς την αμερικανική κυβέρνηση για την προμήθεια φρεγατών MMSC της Lockheed Martin. Το συνολικό κόστος για 4 φρεγάτες κυμαίνεται κάτω των 2 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα οπλικά συστήματα και το πακέτο αρχικής υποστηρίξεως (FOS). Τα στοιχεία αφορούν την διαμόρφωση πλοίου που έχει επιλεγεί από την Σαουδική Αραβία, με την διαφορά ότι στα όπλα περιλαμβάνονται κατευθυνόμενα βλήματα SM-2 που απαιτεί η Ελλάδα.

Επισημαίνεται ότι η γαλλική πρόταση ύψους δύο δις ευρώ αφορά την απόκτηση δύο πλοίων,  ενώ αμερικανική τεσσάρων, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ υπάρχει στο τραπέζι και το θέμα των ARLEIGH BURKE.

Αναφορικά με τα αντιτορπιλικά που φέρουν πυραύλους SM-3 εμβέλειας 560 ναυτικών μιλίων, αν τελικά αποδεσμευτούν και δοθούν στην Ελλάδα (καθώς φαίνεται ότι δίνουν τους SM-2 εμβέλειας 90 ναυτικών μιλίων), γεγονός που αν συνδυαστεί με την αγορά των τεσσάρων φρεγατών αναβαθμίζει το Πολεμικό Ναυτικό.

Επίσης η παράδοση της πρώτης φρεγάτας στο Πολεμικό Ναυτικό από τις ΗΠΑ σύμφωνα με την πρόταση είναι τουλάχιστον δύο έτη νωρίτερα σε σχέση με τους χρόνους που συζητούνται για την περίπτωση των Belh@rra. 

Ωστόσο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας το βασικότερο πρόβλημα είναι το οικονομικό καθώς συνεχώς μειούμενος την τελευταία δεκαετία με αποτέλεσμα να έχουν μείνει πίσω τα εξοπλιστικά προγράμματα.

 

Διαβάστε επίσης