Άμυνα & Διπλωματία

Το πολύπλευρο μέτωπο του Ερντογάν και η απροθυμία ΗΠΑ-ΕΕ να τον αντιμετωπίσουν


Αυξάνεται η τουρκική προκλητικότητα σε όλα τα επίπεδα και όσο η Άγκυρα πετυχαίνει τους στόχους της τόσο σε κλιμακώνει τις προκλήσεις της, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βγαίνει ενισχυμένος.

Στη Συρία, όπως πολλοί αναλυτές παραδέχονται σιγα-σιγά κατάφερε τουλάχιστον προσωρινά να απαλλαγεί από τους Κούρδους της Συρίας να βρίσκονται στα σύνορά της. Βέβαια ο Ρ.Τ.Ερνογάν έλεγε διάφορα αλλά ήταν αδύνατο να μπορούσε να συντηρήσει μια ζώνη άνω των 400 χιλιομέτρων και βάθους 30 χλμ, τόσο με στρατιωτικό προσωπικό όσο και οικονομικά, ενώ ακόμα και αν μπορούσε να μετατωπίσει μερικές δεκάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες στην έρημο που "κατέχει" εντός του συριακού εδάφους, ήταν αδύνατο να παραμείνουν όλοι εκεί. Ωστόσο η προσέγγιση με τη Συρια μέσω Ρωσίας του δίνει πόντους καθώς ομαλοποιείται ακόμη περισσότερο και η σχέση του με το Ιράν.

Με τις ΗΠΑ οι σχέσεις της Τουρκίας είναι μια στο καρφί και μια στο πέταλο, κυρίως λόγω της απορθυμία τους Τραμπ να πιέσει σοβαρά, αν και η Ουάσιγκτον δεν έδιωξε τους Κούρδους από τα τουρκοσυριακά σύνορα χωρίς αντάλλαγμα, ωστόσο δεν φαίνεται επί προεδρίας Τραμπ να "τριξει τα δόντια" στον Ερντογάν.

Η Ευρώπη, την οποία απειλεί με το μεταναστευτικό ο Ερντογάν, δεν φαίνεται διατεθημένη να κάνει κάτι άλλο εκτός από το να καθυστερήσει τις επενδύσεις στην τουρκική οικονομία μέχρι να ηρεμήσει ο Τούρκος πρόεδρος.

Με την Κύπρο τα πράγματα είναι πιο σοβαρά, καθώς η Τουρκία έχει εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ, όμως μάλλον δεν μπορεί χωρίς διεθνεί βοήθεια να προσχωρήσει σε εξόριξη και γι΄ αυτό ανοίγει βεντάλια θεμάτων στο Κυπριακό.

Με την Ελλάδα σε πρώτη φάση δεν επιδιώκει τίποτα περισσότερο από την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, αλλά στο άμεσα μέλλον και αν παραμείνει η κυβέρνηση που στηριζει στη Λιβύη, η ανακύρηξη ΑΟΖ από την Αφρικανική χώρα μια συμφωνία με την Τουρκία στο πλαίσιο των παράνομων χαρτών που έχει ανακοινώσει η Άγκυρα, θα κάνει την Αθήνα να τρέχει. Βέβαια δεν είναι απίθανο και ένα επεισόδιο στο Αιγαίο είτε από ατύχημα είτε μεθοδευμένο από την Τουρκία για να ισχυροποιήσει τη θέση της. Φυσικά η Άγκυρα θα συνεχίσει και τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά.

Διαβάστε επίσης