Τράπεζες

Υπέρ δύο ακόμη μειώσεων επιτοκίων της ΕΚΤ το 2024 τάσσεται ο Στουρνάρας


Yπέρ δύο ακόμη μειώσεων επιτοκίων της ΕΚΤ εντός του 2024, τάχθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ.Στουρνάρας υποστήριξε ότι οι νέες μειώσεις είναι δικαιολογημένες, βάσει των στοιχείων που υπάρχουν για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην Ευρωζώνη
«Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν λίγο την υπόθεση για περαιτέρω μειώσεις. Προς το παρόν, δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος φαίνονται λογικές και συνεπείς με τις προβλέψεις μας. Βρισκόμαστε σε εξαιρετικά περιοριστικό έδαφος και θα συνεχίσουμε να είμαστε ακόμη και αν έχουμε άλλες δύο μειώσεις φέτος», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η ΕΚΤ «δεν πρέπει να υπέρ-ερμηνεύσει» τα στοιχεία για τις υπηρεσίες. Όπως σημείωσε «Ναι, είναι πάνω από το 2% - αλλά τα μεταποιητικά αγαθά είναι κάτω από το 2%. Και αν αφαιρέσουμε τις επιδράσεις της βάσης, ειδικά στην ενέργεια, ο πληθωρισμός μειώνεται συνεχώς εδώ και 12 μήνες. Αυτό είναι σημαντικό».

Αναφερόμενος στην αναταραχή στη Γαλλία, όπου η προοπτική μιας ριζικής αλλαγής στην εξουσία έχει προκαλέσει σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είχαμε το ελληνικό παράδειγμα και είχαμε το πρόσφατο δημοσιονομικό λάθος του Ηνωμένου Βασιλείου. Γιατί να επαναλάβουν αυτά τα λάθη; Αν δεν τηρήσουν τους κανόνες, αυτό προσκαλεί προβλήματα. Αλλά δεν το περιμένω αυτό».
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα