Τράπεζες

To…παράκαναν οι ελληνικές τράπεζες με τα επιτόκια – Στοιχεία SSM


Tο επιτοκιακό περιθώριo των ελληνικών τραπεζών είναι διπλάσιο από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών

Οι ελληνικές τράπεζες το έχουν… παρακάνει με τα επιτόκια και αδιάψευστο μάρτυρα αποτελούν τα στοιχεία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) που αποκαλύπτουν το εξής: το επιτοκιακό περιθώριο (διαφορά μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων - χορηγήσεων) των εγχώριων τραπεζών που διαμορφώθηκε στο 3,37%, είναι σχεδόν διπλάσιο από το μέσο όρο του 1,62% των συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης. 

Οι εγχώριες τράπεζες συντηρούν σε υψηλά επίπεδα τα περιθώρια κέρδους, με ειδοποιό διαφορά να αποτελεί  η μικρή – σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες- αύξηση που έχει γίνει στα επιτόκια καταθέσεων. Από το 2022, όταν και η ΕΚΤ άρχισε την ανοδική πορεία των επιτοκίων της , οι ελληνικές τράπεζες έχουν αυξήσει το επιτοκιακό περιθώριο κατά 123 μονάδες βάσης από το 2022, σε αντίθεση με την αύξηση κατά μόλις 26 μονάδες βάσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Το 2023, τη χρονιά όπου οι ελληνικές τράπεζες έσπασαν κάθε ρεκόρ κερδοφορίας, η Ελλάδα ήταν μεταξύ των τριών χωρών με το υψηλότερο περιθώριο δανείων και καταθέσεων το 2023, ακολουθώντας τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Έσπασαν τα κοντέρ κερδοφορίας με όπλο τα υψηλά περιθώρια επιτοκίου

H κερδοφορία των τραπεζών συντηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα και το 2024 (πάνω από τις προβλέψεις τα κέρδη το α΄τρίμηνο), χάρη στα περιθώρια επιτοκίου που παρέμειναν πολύ υψηλά. Τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ήταν αυξημένα κατά 38%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, καθώς ανήλθαν σε 1,089 δισ. από τα 788 εκατ. ευρώ. 

Για να πετύχουν αυτή την εντυπωσιακή επίδοση, οι τράπεζες κράτησαν υψηλά τα επιτόκια των δανείων, ενώ το α’ τρίμηνο σταμάτησαν και τις αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων. 

Πού οφείλεται η μικρή μείωση του περιθωρίου των επιτοκίων τον Απρίλιο

Tον Απρίλιο πάντως περιορίστηκε ελαφρώς το περιθώριο μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων - χορηγήσεων τον Απρίλιο, καθώς οι τράπεζες διατήρησαν αμετάβλητα τα πρώτα μειώνοντας ελαφρώς τα δεύτερα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων μειώθηκε στις 5,45 εκατοστιαίες μονάδες τον Απρίλιο.

Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων έπεσε κάτω από τα 6%, ενώ στα επιχειρηματικά δάνεια που δίνονται για επενδύσεις καταγράφεται μείωση 27 μονάδων βάσης. 

Η πτώση στα επιτόκια των δανείων τον Απρίλιο είχε άμεση σύνδεση με τη μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούνιο. Αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη για την προετοιμασία του τραπεζικού συστήματος για τη νέα νομισματική οδό που θα ακολουθηθεί από δω και πέρα, όπου η μείωση των επιτοκίων και η περαιτέρω κάθοδος του Euribor θα είναι τα σημεία αναφοράς.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα