Οικονομία

Χρυσή Βίζα: Έρχεται τετράμηνο φωτιά στο Real Estate!


Γιατί αναμένεται επέλαση ξένων επενδυτών τους επόμενους τέσσερις μήνες - Τι αλλάζει στην Golden Visa

Τετράμηνο «φωτιά» στο Real Estate με σημείο αναφοράς τη Χρυσή Βίζα αναμένουν παράγοντες της αγοράς. Προμηνύεται επέλαση επενδυτών από χώρες όπως η Ρωσία,  Κίνα, Ισραήλ, που θα σπεύσουν να εξασφαλίσουν ακίνητα και συνάμα την άδεια παραμονής, προτού διπλασιαστεί το ελάχιστο ποσό επένδυσης. 

Το νέο «καθεστώς» για την Golden Visa ανεβάζει το ελάχιστο ύψος επένδυσης από τις 250.000 ευρώ στις 500.000 ευρώ για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη και οι υποψήφιοι νέοι επενδυτές έχουν περιθώριο έως τις 30 Απριλίου να προβούν στην αγορά κάποιου ακινήτου με τη «χαμηλή» τιμή, και μάλιστα σε δημοφιλή σημεία κυρίως της Αττικής. Παράγοντες της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι εξαιτίας αυτής της συνθήκης, θα υπάρξει τεράστιο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά, που ούτως ή άλλως βρισκόταν στις πρώτες προτιμήσεις των επενδυτών που προέρχονται από τρίτες χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία, ο Λίβανος και το Ισραήλ.

Ιδιαίτερα δυναμικό αναμένεται να είναι το «κύμα» επενδυτών από την Κίνα, που εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί από το Πεκίνο, είχε ατονήσει τα τελευταία δύο χρόνια. Μετά την χαλάρωση των περιορισμών που έχει ανοίξει ξανά το ταξιδιωτικό δρόμο των Κινέζων προς την Ευρώπη, η συνθήκη μεταβάλλεται και πάλι. Οι ινέζοι επενδυτές που είχαν δείξει ισχυρό ενδιαφέρον για περιοχές φιλέτα  και δημοφιλή σημεία της Αττικής, προκειμένου να αγοράσουν ακίνητα και να αποκτήσουν Golden Visa, αναμένεται να επαναδραστηριοποιηθούν ξανά και δυναμικά.

Και θα επιδιώξουν εντός του επόμενου τετραμήνου να καρπωθούν ακίνητα κυρίως στην Αθήνα-όπου έχουν εδραιώσει την παρουσία τους τα προηγούμενα χρόνια- αποδίδοντας 250.000 ευρώ και όχι 500.000 ευρώ όπως προβλέπεται από 1η Μαΐου και εντεύθεν.

Σύμφωνα με το νέο «καθεστώς», παρέχεται χρονικό περιθώριο έως τις 30 Απριλίου 2023 για την υπογραφή προσυμφώνων για αγορά ακινήτων, µε βάση το σημερινό καθεστώς των 250.000 ευρώ. Στη συνέχεια θα παρέχεται περιθώριο έως τις 31/12/2023 για την υπογραφή των οριστικών συµβολαίων αγοραπωλησίας, ενώ το ποσοστό της προκαταβολής θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10% της αξίας αγοράς του ακινήτου. 

Παράλληλα, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της αγοράς, τότε ο ενδιαφερόµενος επενδυτής θα µπορεί να υπογράψει προσύµφωνο για την αγορά κάποιου άλλου ακινήτου, ακόµα και µετά την 30ή Απριλίου, αρκεί να ολοκληρώσει την αγοραπωλησία έως το τέλος του 2023.

Σημειώνεται ότι για τη Δυτική Αττική, τον Πειραιά και την υπόλοιπη Ελλάδα, η ελάχιστη επένδυση παραμένει αμετάβλητη στα 250.000 ευρώ.

Πρώτοι οι Κινέζοι - Έπονται Τούρκοι, Ρώσοι και Λιβανέζοι

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο το υπουργείο Μετανάστευσης, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι κατέχουν κατόπιν αρχικής χορήγησης, ισχυρή άδεια διαμονής μόνιμου επενδυτή, προέρχεται από την Κίνα και ακολουθούν οι Τούρκοι, και οι Ρώσοι επενδυτές, καθώς και επενδυτές προερχόμενοι από τον Λίβανο. Ο μεγαλύτερος όγκος των αιτήσεων συγκεντρώνεται, κυρίως, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι περισσότεροι πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι κατέχουν, κατόπιν ανανέωσης ή επανέκδοσης, ισχυρή άδεια διαμονής μόνιμου επενδυτή, προέρχονται από τη Ρωσία και ακολουθούν οι Κινέζοι, οι Τούρκοι, και οι Αιγύπτιοι επενδυτές. Ο μεγαλύτερος όγκος των αιτήσεων συγκεντρώνεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα