Αγορές

Χρηματιστήριο: Standby για την επόμενη κίνηση


Με εντυπωσιακό όγκο συναλλαγών και ανάλογο υψηλό τζίρο συνεχίζεται στο χρηματιστήριο το κρίσιμο τεστ αντοχών και δυναμικής, ενώ οι βασικοί δείκτες κινούνται στα υψηλά 9ετίας και οι προσδοκίες παραμένουν ισχυρές.

Το εκλογικό αποτέλεσμα έχει προεξοφληθεί, οι μετεκλογικές εξελίξεις στην οικονομία είναι περίπου προδιαγεγραμμένες, η επενδυτική βαθμίδα έρχεται πιο κοντά. Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές και οι αναλυτές προβλέπουν συνέχιση της ανοδικής πορείας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Προς το παρόν όμως η αγορά βρίσκεται σε αναζήτηση κατεύθυνσης και νέων ισορροπιών. Παράλληλα κερδίζει έδαφος η άποψη ότι μιά πρόσκαιρη μικρή διόρθωση θα λειτουργούσε ευεργετικά για την αγορά, ανανεώνοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον και την ανοδική δυναμική της.

Εμφανής λόγος διόρθωσης δεν υπάρχει, πέραν του ότι βασικές μετοχές και δείκτες έχουν διανύσει μία μεγάλη ανοδική διαδρομή και βρίσκονται κοντά στα υψηλά 9ετίας, σημειώνοντας και διαδοχικά υψηλά 12μήνου.

Το θετικό κλίμα και τις υψηλές προσδοκίες συντηρεί η "ομοβροντία" ευνοϊκών εκθέσεων από διεθνείς οίκους, που διατυπώνουν αισιόδοξες προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία της ελληνικής αγοράς και τις μελλοντικές αποδόσεις στο ΧΑ. Σήμερα τη σκυτάλη πήραν η Deutsche Bank και η NBG Securities, που τονίζουν  ότι παρά τις υπεραποδόσεις υπάρχουν ακόμη περιθώρια διψήφιων ποσοστών περαιτέρω ανόδου.

Σήμερα πάντως οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών προκάλεσαν πιέσεις  σε επιμέρους μετοχές και σημαντικές διακυμάνσεις στους δείκτες.  φρενάροντας τους δείκτες. και ιταλικού 10ετούς.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με οριακές μεταβολές και τις τράπεζες στο κόκκινο. Γρήγορα όμως οι βασικοί δείκτες πήραν ανοδική κατεύθυνση.Την τελευταία ώρα διολίσθησαν, χάνοντας σημαντικό μέρος των κερδών τους.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με +0,08% (1.266,02 μονάδες) και σημείωσε υψηλό ημέρας +0,98% στις 1.277,41 μονάδες. Τερμάτισε στις 1.272,49 με άνοδο 0,60%. .

 Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,44% κλείνοντας στις 3.077,01 μονάδες. Αλμα +1,98% πραγμτοποίησε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -0,25%, πήγε μέχρι +1,52% και τερμάτισε με μικρά κέρδη 0,29%. Alpha +1,2%, Attica Βank +0,6%, Εθνική +0,5%, Πειραιώς και Τρ. Ελλάδος +0,3%. Στο κόκκινο η Eurobank -0,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25 ξεχώρισαν Aegean +4,3% και ΕλβάλΧαλκόρ +3,5%. Ακολούθησαν  ΕΛΠΕ +2,1%, Μυτιληναίος +2%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,7%, Σαράντης +1,2%, Τιτάν +1%, Lamda +0,9%.

 Απώλειες κατέγραψαν οι Ελλάκτωρ -2,3%, Quest -1,6%. ΕΥΔΑΠ και Autohellas -1,2%, Coca-Cola -0,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα