Αγορές

Βρίσκει στηρίγματα το χρηματιστήριο - Μετά τις εκλογές "τα σπουδαία"


Ανοιχτό παραμένει το στοίχημα για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ, ενώ κερδίζει έδαφος η άποψη ότι μιά πρόσκαιρη μικρή διόρθωση θα λειτουργούσε ευεργετικά για την αγορά, ανανεώνοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον και την ανοδική δυναμική της.

Εμφανής λόγος διόρθωσης δεν υπάρχει, πέραν του ότι βασικές μετοχές και δείκτες έχουν διανύσει μία μεγάλη ανοδική διαδρομή και βρίσκονται κοντά στα υψηλά 9ετίας, σημειώνοντας και διαδοχικά υψηλά 12μήνου.

Το εκλογικό αποτέλεσμα έχει προεξοφληθεί, οι μετεκλογικές εξελίξεις στην οικονομία είναι περίπου προδιαγεγραμμένες, η επενδυτική βαθμίδα έρχεται πιο κοντά. Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές και οι αναλυτές προβλέπουν συνέχιση της ανοδικής πορείας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Προς το παρόν όμως η αγορά βρίσκεται σε αναζήτηση κατεύθυνσης και νέων ισορροπιών.

Οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών προκαλούν πιέσεις  σε επιμέρους μετοχές, φρενάροντας τους δείκτες. Παράλληλα υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον από χαρτοφυλάκια και μικροεπενδυτές που ποντάρουν σε μετεκλογική μεγάλη άνοδο, εν αναμονή επενδυτικής βαθμίδας και με φόντο την πολιτική-κυβερνητική σταθερότητα που θα φέρει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Εικόνα σταθεροποίησης στις ευρωπαίκές αγορές. Ο DAX στη Φρανκφούρτη, ο γαλλικός CAC40 και ο FT100 του Λονδίνου σημειώνουν σήμερα ανεπαίσθητε ςμεταβολές της τάξεως του 0,10%.

Ασθενείς πιέσεις εκδηλώνονται στα ευρωπαϊκά ομόλογα. Περίπου 1,5 μβ ανεβαίνουν οι αποδόσεις του ελληνικού, γερμανικού και ιταλικού 10ετούς.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες έχουν κινηθεί μέχρι στιγμής με εναλλαγές προσήμων και το τελευταίο ημίωρο πήραν ανοδική κατεύθυνση.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε από +0,08% (1.266,02 μονάδες) και τώρα σημειώνει υψηλό ημέρας +0,45% στις 1.270,7 μονάδες.

 Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,40% στις 3.075,1 μονάδες. Ανοδο 1,35% σημειώνει ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -0,25%, πήγε μέχρι +0,52% και τώρα κερδίζει 0,45%. Alpha +1,3%, Τρ. Ελλάδος +1,2%,  πρόσημο μόνον η Τρ. Ελλάδος (+0,9%), Εθνική και Attica Βank +0,7%, Πειραιώς +0,3%. Στο κόκκινο η Eurobank -0,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25 προηγούνται: ΕλβάλΧαλκόρ +3%, Μυτιληναίος και Aegean +1,5%, Coca-Cola και Σαράντης +1,1%, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ +0,7%.

 Απώλειες καταγράφουν: Cenergy και ΕΥΔΑΠ -0,7%, Jumbo και Autohellas -0,5%, Quest -0,3%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα